Wednesday, 19 June 2013

Prasangka?

Assalamualaikum.....

Gadis A: Seorang yang boleh dikatakan alim
Gadis B: Baru nak belajar-belajar jadi alim

Situasi

Gadis A: Aku tengok ko memang suka tidur sambil dengar lagu ek?

Gadis B: Eh, mana tahu?

Gadis A: Hari tu masa ko tidur kat rumah aku (Kemudian baru teringat pernah pergi tidur rumah gadis A satu malam)

Gadis B: Aku boring ar. Lagipun aku dengar radio je (Dalam hati - tu je satu-satunya cara nak release tension or nak rasa tranquile setelah seharian penat bekerja dan penat dengan karenah dunia)

Gadis A: Tak baik tau. Bayangkan kalau ko tidur dan mati dalam keadaan macam tu.

Gadis B:(Dalam hati) What? Apa salah aku? Dengar radio je pun.Tiba-tiba kepala terasa cam kena hempuk. Tersedar. LOL. Oh, dia ingat aku dengar lagu-lagu layan blues, layan jiwang, layan karat semua tu? Adeh! 

Kemudian gadis B tersenyum pada gadis A. Senyum. Tak perlu kata apa-apa. Bukan senyum bersalah. Tapi senyum sebab Gadis A yang tak faham dengan situasi. Sepatutnya Gadis A tanya Gadis B dulu, ko dengar lagu apa? Radio apa? Bukankah nice and more sweet begitu?

Gadis B: (Dalam hati)...aku dengar radio IKIM. Do you mind, girl? Aku dengar 'lagu' dari Allah swt every night sebab aku terlalu letih seharian dengan dunia, hanya dengan ingatan kepada Allah swt buat aku jadi tenang. Jadi, biarlah kalau aku mati sekalipun dengan earphone di telinga. Semoga Allah swt redha kerana di telinga aku sedang berkumandang lagu cinta dari Allah swt.

Moral of the story: nak tegur orang tak salah. tapi alangkah baiknya kalau tanya dulu. InsyaALLAH Gadis B tak kisah kalau di tanya dengar radio apa or lagu apa? The point is, inilah yang di katakan macam mana manusia berprasangka sesama manusia. Don't judge people before you know the situation.

And gadis B, rasanya tak salah kalau cakap" Kalau aku mati dalam keadaan earphone aku sedang berlagu dari radio IKIM, ko rasa baik ke tak?" tanya dalam riak wajah yang nak belajar. Bukan nak riak atau apa. So, mungkin Gadis A akan tersedar kesilapan dia di situ. But must intentionally sebab tak nak Gadis A salah faham la, bukan sebab nak riak. So, win win situation la kan! =)


Okay, have a nice and tranquil nite....

May Allah s.w.t bless us










1 comment:

  1. dua2 kena saling ingat mengingat. barulah betul :)

    ReplyDelete