Thursday, 4 April 2013

Tengok wayang

Assalamualaikum...

Dah lama tak mengepost entry..
Oh, ya, minggu lepas teman Yaya pergi tengok wayang. Citernya best la jugak. G.I. JOE..teruja la jugak tengok mula-mula..dan yang paling aku suka bila tengok citer english ni sebab kalau kita perasan mesti ada dialog yang best..contoh la dalam citer ni..aku try recall balik lebih kurang dialog dorang, 

bila ketua dorang tanya apa perancangan kita yang seterusnya?
Sorang jawab, wait and see
sorang lagi jawab, serang.

Dan ketua dorang pun cakap, saya tak suka hanya tunggu dan lihat, saya perlukan keberanian. Dan akhirnya bila ketua dorang setuju dengan rancangan untuk serang, akhirnya...dorang menang.

Okeh, lebih kurang macam tu lah dialog dorang. Faham tak pointnya kat situ. Wait n see tak menjanjikan apa-apa, kita kena berani bertindak. Kalau kita masih dalam situasi wait n see, mungkin kita tak kemana...seolah-olah nak sentiasa duduk kat dalam zon selesa aje...tak salah try n error. Sebab ianya boleh jadi proses kita dalam mengenal kehidupan. Tapi janganlah try n error untuk perkara-perkara yang terang-terang dah salah..contohnya terlibat dengan dadah, arak, judi, pergaulan bebas n etc..ok..


Then, tengah-tengah yaya dok syok melayan cerita kat depan kemudian bersungguh dia nak cerita kat aku yang dok kat sebelah dia, tapi hampa...sebab aku dah selamat tidur...huaah..memang itulah masalah utama aku kalau di ajak ke panggung wayang...mula-mula bolehlah lagi, tu pun sampai kemuncak puas aku dok tahan mengantuk dengan menyumbat popcorn, last-last dalam bunyi sound effect yang mampu memecahkan panggung tu jugak aku tertidur...

Tapi nak buat macam mana, sedangkan panggung wayang yang kitorang buat time belajar dulu kat bilik kolej pun macam tu jugak, tutup lampu, bila citer dah start, pertengahan citer mulalah mata kuyu, bila dah habis citer, pasang lampu dan akulah manusia itu...hohoho...



okeh, sekian..








6 comments:

  1. Memang, masuk panggung sejuk2 dah selesa lampu suram2, cepat betul lena nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal..tapi rugi la beli tket mhal2, alih2 masuk panggung tido..hehe

      Delete
  2. betul. kena keluar dari zon selesa.
    wait n see tu kena tgk pada keadaan dan situasi. ada setengah perkara boleh guna wait and see. contoh: anak tak boleh berjalan lagi. takkan nak paksa anak berjalan dgn guna kain sarung gantung kat bdn dia. jadi utk situasi tu, wait n see.
    tapi utk situasi lain, kena guna try n error.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...kalau ank belum blh berjalan nk paksa berjln, melampau nau la kan, hehe..

      Delete
  3. Replies
    1. xdek lah sampai berdengkur, saya sangat sopan..haha

      Delete