Tuesday, 2 October 2012

Tedious day but wonderful

Assalamualaikum....

Today...I mean yesterday was very tedious day. Bukan penat badan tapi penat mental. Semester ni ada project baru. Final project. Macam sem lepas. Kali ni masuk dalam group baru, dah tade dah group sem lepas. Fasilitator pun baru. Malah fasi sem ni lebih tough dari sem lepas. Aku jadi secretary lagi. Kali ni dah tade tukar2, aku memang stick jadi secretary until the end of the project. Haila...ingat best ke jadi secretary, tu lah padan muka sapa suh volunteer nak jadi secretary mula-mula meeting hari tu. Itupun sebab aku ingat akan tukar-tukar. Tapi hmmm... Redha je lah. Minit meeting dah jadi sangat crucial untuk dibincangkan masa meeting tadi. Of course lah sebab semua benda yang sekecik-kecik kuman pun nak masuk dalam minit meeting. Pening aku nak menerangkan minit meeting tadi. Last-last apa aku dapat.

"Awak tak yah cakap banyak lah, awak saya akan fail kan nanti" abruptly fuhhh... I was like ok. And at the end the fasi was phsyco us.

"Kalau saya tak dapat apa yang saya nak, all of u saya akan fail kan" fuhh toughhhh...

Tadi lepas dah kena marah, aku as secretary kena tulis balik minit meeting, tambah apa yang patut. Salah sorang member group aku cakap;

"Tenangnya nampak kau ni" the truth is I try to be calm, because I need to focus on the minute meeting because kalau aku tak cuba tenang, tak ingat Allah, asyik layan hati yang lara just because kena marah and be pushed like that, once I like that I'll be a mess. 

At the end, I try to understand, it was learning process after all. Take it easy but try to make full of commitment towards this project. I try I try. Don't worry Allah is with us.

The wonderful thing is hari ni aku nampak sorang hamba Allah yang sebelum ni biasa-biasa je cara pemakaian dia tiba-tiba berubah dengan pakai tudung labuh. Kalau sebelum ni tudung dia hanyalah tudung bawal biasa yang di pakai pin bahu kiri kanan. Tapi yang ni labuh terus tapi bukan dengan kain tudung bawal. Tapi kain koshibo tu. Masya Allah.. Hidayah Allah tu sangat hebat. Bila Dia dah campak hidayah dalam hati manusia. Masya Allah. Apa yang kita pandang tentang hamba Allah tu semuanya indah.

Lastly, dear Dayat. Semoga dipermudahkan oleh Allah s.w.t perjalanan kita untuk berubah ke jalanNYA dan semoga kita tetap dan istiqamah dalam menempuh jalan ini (untuk berubah). Amin...Dan juga kepada kawan-kawan diluar sana. Sama-sama lah kita ye =)


Jom tonton video ni pulak. It was about NICOLE QUEEN's journey after she embracing the Islam. Dugaan dia lagi besar dari kita. Living in a state of America if Im not mistaken. Full with so much challenges. But she end up to be a strong muslim with his husband yang dah memang seorang muslim sejak dari awal. 








No comments:

Post a Comment