Monday, 27 August 2012

Join Running Man

Assalamualaikum....



Running man with old team members-jong ki and lizzy

Aku berdiri kat luar bangunan. Ramai sungguh jurukamera-jurukamera Running Man nih. Mana taknya. Setiap retis dalam Running Man ada jurukamera masing-masing. Gary oppa, Jae suk oppa, Suk Jin oppa.eh? Jong kook oppa, Lee kwang soo oppa, Ji Hyo eonni, and Haha oppa. Oleh sebab aku join running man ni sebagai retis jemputan <---sejak bila aku jadi retis? so, aku ada jurukamera sendiri jugak yang akan run bersama-sama dengan aku.
Running man still with old team members but without jong ki and lizzy-
Juk sin, Haha, Gary, Gwang Soo, Jong Kook, Jae suk, and Ji Hyo.


Aku masuk kat dalam bangunan. Retis-retis running man tengah bersiap-siap. Aku nampak Lee Kwang Soo oppa dengan riak wajah blur nya. Aku nak sengih kat dia tapi dia tak kenal aku pulak. Tak pe lah. Kot-kot PD Running Man suruh aku jadi spy, orang pertama aku aim of course Lee Kwang Soo oppa. Hoho <----gelak jahat



Lee kwang soo the play dumb character and the icon of betrayer with his robot dance during running man
with Park Ji Sung episode in Thailand's football stadium- kyeopda mwehehe

Tapi aku rasa bukan aku sorang je jadi tetamu jemputan. Aku nampak ramai la pulak kenkawan yang aku kenal dan ada jugaklah yang tak bape kenal yang join sekali. Ktorang di suruh ambil tempat duduk. Yang mana ada dua barisan tempat duduk. Kat bahagian depan sket, sapa-sapa nak join boleh lah memenuhi tempat duduk kat situ. Dan barisan yang satu lagi berhadapan dengan tempat duduk tadi. Sapa yang nak jadi penonton boleh duduk kat situ. Well, oleh sebab dah lama aku impikan nak join Running Man punya game ni, aku cecepat serbu kat tempat duduk kat depan. Tetiba, eh, ramai pulak yang menyerbu. Gary oppa tetiba muncul. 

Gary with wind sprayed looks..haha

Dengan muka kerek dia cakap.

"Eh, pesal ramai sangat ni. Aku tak nak reramai sangat dalam team aku" eceh kerek tol brader neh.

Okeh, fine lah. Aku give up. Aku turun pergi kat tempat penonton. Haish, tapi apesal lak aku g turun. Bukan aku nak join ke? Entah. Aku pun tak tahu apesal aku ikut kata hati aku.

Tetiba pulak masa tu dekat fakulti aku ada program yang wajib aku pergi. Kira lau tak pergi boleh fail aku punya grade. So, aku tinggalkanlah Running Man sekejap. Berlari ke fac. Sampai kat sana lepas settle je kerja sampai ke petang. Aku tanya kawan aku. Weh, Running Man dah balik ke? Dorang cakap belum lagi sebab sekarang dorang nak main hide and seek. Wahh! Hide and seek ni lah kemuncak running man yang sebenarnya. Aku pun apa lagi nak gi tengoklah. Tak dapat join pun takpe lah. Asal dapat tengok depan mata.

Sambil jalan nak g sana. <-----Dekat je pun. Jalan kaki boleh sampai sebab dorang shoot kat aku punya Universiti. Aku berkira-kira nak inform kat adik perempuan aku pasal Running man dah datang shoot kat Malaysia. Kat Universiti aku pulak tu. Wohoho. 



Jong kook with his tiger strength that frighten the team members


Sampai kat building tu, which is macam dewan jugak la bangunan tu. Tapi besar. Aku pun dah lupa nama dewan tu. Aku terserempak dengan Jong Kook oppa. Aku tanya dia. Dah habis ke?

Dia cakap

"Baru je habis,dik" Ala...melepas lah nak tengok secara real dorang kejar-kejar.

Aku cakap..

"Ala...baru ingat nak join tadi, tapi ada program pulak kat fac"

Jong Kook oppa cakap.

"Oh..yeke"

Baru je nak borak lebih-lebih. Tetiba dengar satu suara.

"Bangun bangun sembahyang subuh"

Sekali suara mak aku daa...=P



#Lately aku memang dah jadi terlalu obsessed kuasa sepuluh dengan game show Running Man neh. Mana taknya tiap kali adik aku balik je dari universiti dia. Benda first yang aku godek dari laptop dia game show neh. Pulak tu dia siap ada dari episode 1 sampai lah ke episod yang ke berapa ratus entah sekarang. Mana tak obsessed aku. Aku siap berangan kunun-kunun nak join sekali game ni kut kut kalau dia ada mai shoot kat Malaysia. Tu yang siap mimpi baik punya tu. Da la aku rasa macam real je mimpi aku semalam. Siap berangan nak sms kenkawan aku suruh tengok episode Running Man yang dorang cast kat Malaysia lagi. Eceh. Sekali mimpi daa...mwhehehe


#Adik perempuan aku dah balik ke universiti dia semalam. Membawa bersama running man pergi. Huhu. Tu yang sekarang terigau-igau kan running man tuh. Fuh. Dasyat betul penangan running man ni. Berhantu betol! =P






Story of evil

Assalamualaikum....

Semalam godek-godek laptop. Terjumpa la beberapa lagu jepun dalam fail japan song aku. Dan aku tertarik dengan 3 buah lagu jepun yang aku tak pernah dengar sebelum. Al maklumlah major aku kan k-pop. Sebab tu lah background music blog ni pun sudah tukar jadi lagu Beast lately. Hoho. Aku memang susah nak minat lagu Jepun kecuali lagu Doraemon. Hoho. Tapi lagu yang ni lain sket. Sebab di sebalik lagu ni ada cerita. Dan the way lagu ni di nyanyikan pun sangat unik lah bagi aku. So, jom layan lagu-lagu ni sambil menghayati jalan cerita nya...

Daughter of evil ---->

Servant of evil ---->


Regret message --->



Kisah the story of evil ni telah di plotkan seperti di bawah : 

Chapter 1 -A Fierce Princess
Once upon a time there was a kingdom. A wise king who built the kingdom in his lifetime was taken with illness and a queen of the sweet voice, who was his wife, ruled the land instead of him. She governed for the betterment of people, rather better than him, and the kingdom enjoyed prosperity. Although her reign continued after his death, she suffered from the same affliction and died. The one left behind was her "only daughter", who was brought up in comfort, having great-flamboyant furniture, a beautiful and fine horse and a servant who looked like her and was willing to do whatever she wanted. She took her mother's place and reigned the kingdom. However, her dominion was far from good. She imposed heavy taxes on the people and purged the ones who did not abide by her orders. Gradually people came to call the country as "the kingdom of evil and cruelty" and the princess as "daughter of evil".

Chapter 2 -A Mighty Famine Strikes
Substantially "daughter of evil" was at the position of a queen, however, out of deference to her mother the queen she decided she would rule the kingdom as a princess and would not take over the throne until she came of age. One day, a mighty famine suddenly struck the kingdom and many people lost their lives for hunger except some haves. Some lieges told her how people were impoverished and offered their opinions to provide relief for them, but she just said, "If they don’t have bread, they had better eat cake!" (a reference to the apocryphal line supposedly spoken by Marie Antoinette; "Qu'ils mangent de la brioche")

Chapter 3 -A Feud Between A Swordswoman And The Princess
Since then, there was no one who offered one’s opinion to the princess except a loyal subject who had served since her mother’s period of rule. He was called "a commander of royal guards who has a name of lion". He was the only man that remonstrated with her and offered counsel to her to help the people. He was also a hero who had saved the kingdom before and still hold on power. Finally he and lieges who supported him unilaterally made a decision to save the people from hunger. The princess got angry because the meals at the royal palace became meager and the things went on behind her back. One night, she had the commander to come to her own room in the palace. On the next morning, there was his dead body at a riverside on the fringe of the kingdom and beside it "the servant who looked like the princess" was standing. He said, "No one can disobey her now". Few hours later, "a girl in red clothes" dissolved in tears by the dead body. She secretly vowed revenge against the princess for her father.

Chapter 4 -Jealousy And A War
The fierce princess was in love with "a man of blue", who was a prince of a kingdom across the sea. She sent out her liege to propose marriage, however, he replied "I have the one whom I love in the land of green. So I cannot marry you." The princess got furious with jealousy and thought to kill "the woman of green" whom he loved, but she did not know who she was. One day, she called away a minister and ordered in a quiet voice; "If you cannot find out the woman of green, destroy all the land of green". The war between two counties broke out overnight. Many houses were burnt and many people lost their lives. People suffered and mourned, however, the princess would not know it and kept living in the palace with grace as always; "Oh, it’s time for a snack"

Chapter 5 -What Happened To Blue And Green
Pathetically, the land of green was destroyed. However, the woman of green was still alive because "the servant who looked like the princess" had hidden her in a well, which had protected her from fires. He was also in love with her. He was thinking that since the princess did not know the woman's face, it would be better to take her to where "the man of blue" was after things were settled down and the princess would not try to destroy the kingdom where the one whom she loved lived. One day the princess handed over a small glass bottle to the servant. When the princess wanted to ask something important to him, she always did that way without saying directly and orally. It had become a habit since the servant had told her a legend. And what was written on a parchment which he took out of the bottle was "Liquidate her". "The man of blue" found the one whom he loved had become dead and cold in the well. He secretly vowed revenge against the princess.

Chapter 6 -A Rebellion
The people abruptly rose in rebellion against the princess of evil. They were led by "a swordswoman in a red armor" and "a man with a mask and blue hair". The anger of "the woman of red", "the man of blue" and the people covered the entire kingdom and the rebellious troops defeated the royal army which had severalfold men under. Fortunately for the troops that the army was impoverished by the recent war, they surrounded the royal palace, and all the ministers and servants ran away. The one left behind was pretty, lily and cruel "daughter of evil". When she was almost captured, she shouted "You, insolent fellow!". The princess was arrested at last and that was the end of the kingdom.

Chapter 7 -The Last Moment
The execution of the princess was decided to be conducted on 3 o’clock in the afternoon when bells of the church would ring. "She" was put in a jail and no one knew what "she" was thinking. People gathered to a square where a guillotine was ready. The bells of the church rang and a blade fell. The last words "she" said was neither words of begging for "her" life nor apologizing to people, but "her" favorite phrase; "Oh, it’s time for a snack". The execution was conducted, and everyone thought "the daughter of evil" was dead and everything was over.

Chapter 8 -Epilogue
Few days after the execution a rumor circulated, which told that the one who had been killed on that day was a scapegoat and the princess was still alive. In a town, at a harbor, the one who stood, hiding oneself from prying eyes, was the princess disguised as the servant; "I’m sorry…Len". This is a story of once upon a time.

sources from : wikipedia

Bila tengok cerita ni dengan the way lagu ni di nyanyikan rasa cam berhantu je. Hehe. Well, persoalannya sekarang. How come the servant and the princess were so look alike? Are they the real twin? Hum..tapi biasa la, citer kartun macam-macam boleh jadi. Eh? Tapi sedey jugak cerita ni. Other than that, it also tell a story about the sacrificing of the servant. He gives up his life for the sake of the princess.Uhuk. Hey, the princess! <---tetiba aku emo. Sekian.









Sunday, 26 August 2012

Kenduri kahwin + beraya

Assalamualaikum...

Selamat bekerja dan bersekolah pagi warga-warga bandar, kampung-kampung mahupun desa di Malaysia mahupun di afrika. Sebab sehingga ke hari raya yang ke ke..jap nak tengok kalendar...okeh yang ke-8, aku masih lagi menghadap laptop di kerusi rumah aku. Sedangkan adik perempuan bongsu aku sudah mula melangkah ke tempat pengajiannya pagi tadi dengan bas. Maknanya tade lah melangkah mana pun. Naik kenderaan la jugak. Adik lelaki aku yang ke-dua pula dah awal-awal lagi raya ke-2 fly ke kuala lumpur memenuhi tuntutan kerja. Tapi tadelah fly mana pun. Fly dengan bas. <---kecelaruan ayat sila abaikan.

Bercerita tentang kenduri kahwin. Baru semalam dengan jayanya berlangsung perkahwinan aku. Eh, bukan. Perkahwinan abang kawan baik aku dengan pilihan hatinya. Di kesempatan itu, bermakna ada juga lah sebab aku nak pergi beraya rumah kenkawan. Sebelum-sebelum ni just duduk rumah tunggu tetamu dan termasuklah pergi beraya rumah sedara-mara. Berjumpa sakan dengan nik dan syila kat kenduri abang dia melahirkan open table 3 anak dara. Berkongsi cerita, usik mengusik, dan juga saling menghitung tahun. Sudah berapa tahun kami tidak berjumpa macam tu. Lebih kurang dua tahun. Fuh. Tak sangka. 2 tahun. Dengan gelak dan tawa di hujung khemah. Tetamu yang mula beransur-ansur datang dan pergi. Tapi lebih banyak yang beransur pergi. Al maklumlah, jam masa tu pun dah pukul 6 petang.

Tiba-tiba datang sorang mamat ni dengan sakan menegur kawan baik aku ni. Aku tengok lama. Macam kenal. Bukan dah macam. Memang kenal pun. Dia terkejut tengok aku. Mamat ni kawan aku dan syila masa sekolah rendah dulu. Nik pula kitorang rapat masa form 5.

'Eh eh....Nadiah' <---ok, nama sebenar aku nadiah

'Lama giler tak jumpa ko' lebih kurang gitu lah ayatnya

Selepas borak-borak then tiba lah masanya untuk aku dengan nik balik. Mamat ni yang kitaorang panggil Semy <----Nama penuhnya suhaimi. Dia dah gerak dulu dengan motor dia.

Masa tengah jalan-jalan nak balik tiba-tiba syila cakap. 

"Bukan dulu-dulu masa sekolah nadiah suka kat dia ke?" cisssss. Entah bila masa aku suka kat mamat tu entah. Mamat tu suka kat aku adalah. Ceh. Ayat perasan tak hengat. Tapi seingat aku aku memang tak pernah tangkap cintan pun kat dia. Yang aku ingat kitaorang dulu geng lumba beskal adalah. Hahaha...


Lepas dah berkenduri kat rumah syila plus beraya semalam. Petang tadi atas semangat setiakawan, kami pergi beraya rumah nik pulak. Syila datang ambik aku dengan moto dia. Mana tak setiakawannya kalau malam ni Syila dah nak naik bas balik ke Kuala Lumpur atas tuntuan kerja tapi still sanggup pergi beraya kat rumah nik walaupun masa tu agak lewat kitorang keluar. Yelah. Entah bila dapat berjumpa lagi. Jangan 2 tahun lagi sudey. InsyaAllah tak. Aku pulak kalau tade Syila memang tak bergerak lah. Nak drive sendiri lagi lah tak. So, untuk mengeratkan lagi persahabatan kami. Eceh. Kitorang rancang nak jumpa lagi hujung bulan 9 ni. InsyaAllah...

Lastly. Aku doakan semoga kita.korang.aku.dia.kau.mereka. Semoga kita terus hidup dengan bahagia dan gembira.  Semoga di kuatkan iman.dijauhi putus asa. dan di teguhkan semangat perjuangan. Amin.








Rasa kosong







Rasa kosong bila yang terbiasa terisi itu pergi.
Benci kosong.








Friday, 24 August 2012

Cerita-cerita kosong

Assalamualaikum...

Aku dah tak faham kenapa aku suka sangat dengan perkataan kosong lately. Entah. Apakah benar ini manusia benar-benar dalam kekosongan? Entah. Aku cuma nak cerita cerita kosong which is cerita-cerita yang tak perlu tajuk specific as you know. as if. that i'm sucks of create a title untuk setiap tajuk cerita dalam blog aku. Arh...macam takde life je.

Kita nak mulakan cerita dari mana yea? al maklumlah nama pun borak-borak kosong. okeh, kita mula cerita dari first love nak tak? nak tak? amboih, kalau bab-bab love ni kemain. Tapi sory lah. Hati aku tetap kosong nak cerita benda-benda love nih. Yang boleh aku cakap first love aku. Dia sweet. Macam gula-gula. Macam aiskrim. Haip...see..aku takde specific words yang more special like. Dia lah nyawaku. Dia lah intan payungku. Huh? Wekk! Dah sweet kenapa putus? Sebab tak serasi kot. Hahha. Ayat bajet retis.(But dengar-dengar dia dapat sambung degree dekat tempat aku...erk)

Okeh, sekian cerita di atas. Aku nak cerita lain pulak. Sebelum tu aku nak tanya. Macam mana nak jadi kaya? eh <----tetiba. Okay, ekceli aku takde soalan. =P

Apa kata kita berkenalan. Selama ni pembaca blog aku tak pernah tengok muka aku kan? Melainkan adalah sorang dua blogger yang pernah kut ternampak gambar aku kat dalam blog aku ni. Tu pun secara 'tak sengaja aku terpost' gambar aku semasa aku dalam keadaan separa normal. Then aku delete balik. Which is masa aku delete tu aku dalam keadaan normal. 

Kita mulakan dengan nama. Hai, nama saya Miss purple. Nama anda? <----pang!! (Bunyi tamparan dari anda). Saya tinggal di rumah saya sekarang. Bulan depan saya akan berpindah ke bilik kosong yang ada empat katil di Shah Alam. Umur saya 24 tahun. Tapi itu tidak bermakna saya tak dapat duit raya pada hari raya ini. Jangan salahkan kecomelan saya...<-----pang!
Saya seorang yang pemalu. (Shy shy cat) =P. Tapi bila dah kenal lama dengan orang tu saya boleh spend masa borak sampai ke pagi. Dari pagi sampai ke malam. Dari malam sampai ke pagi esok lagi. Sampai lah ke malam hari raya tahun depan. =P

Hobi? Hobi saya kira mengira. Paling suka kira duit. Tapi tak bermakna saya ni orang yang berkira. Oh, yea sebut pasal berkira kan. Pernah dengar tak ayat macam ni. 

'Aku berkira dengan orang yang berkira dengan aku tapi kalau orang tu tak berkira dengan aku, aku pun takkan berkira dengan dia'

Ayat tu sangat tak best kan. Tapi kekadang aku terpaksa jadi macam tu bila orang yang macam tu cakap tak serupa bikin. Bila mana dia sendiri yang first quote ayat tu. Contohnya, aku ok je dengan dia. Apalah nak berkira sangat dengan kenkawan. Kata kawan kan. Hidup berjauhan dari keluarga, mestilah nak saling tolong menolong. Aku tak kisah. Kiranya aku try to understand her situation lah kan. Tapi bila tang situation aku, ada dia kisah? So, terpaksalah. Aku pun ' ada aku kisah dah dengan situation ko? THE end...eh terlebih membebel la pulak mak jemah ni kan.

Cita-cita lah pulak yea. Cita-cita saya ingin menjadi orang yang berjaya dalam semua bidang yang di ceburi. Hah. Amek kau. Dalam semua bidang di ceburi tu. Termasuk lah bidang mencuci pinggan mangkuk. Membasuh baju. Mengemas rumah. Eh? Cita-cita sebenar aku nak jadi businesswoman.Dan sebut pasal bisnes ni sebenarnya aku dah berkecimpung dalam bidang bisnes sejak dari sekolah rendah lagi. huh? Aku teringat masa aku darjah 3, masa tu kan zaman bebudak kumpul sticker. Macam-macam jenis sticker. donuld duck. mickey mouse, tweety dan termasuk lah sticker retis hindustan. Di sebabkan aku ni suka mengumpul sticker memang bermacam-macam jenis lah sticker aku ada. So, memandang bebudak kelas aku pun gila sticker. Aku end up nak jual sticker-sticker aku tu. At least dapat duit poket buat beli gula-gula. Tapi rupanya ramai pulak pesaing aku dalam kelas tu. So, aku end up suruh adik lelaki aku jual dalam kelas dia. Laku memang lah laku. Tapi aku yang bankrup. Mana taknya adik aku boleh pulak dia berjoli dengan duit jualan sticker aku tu. Last-last bape sen je aku dapat. Haish...So, aku malas dah bukak bisnes sticker aku bukak bisnes lain.

Bisnes jual pemadam. Huh? Aku gi beli pemadam kat koperasi sekolah banyak-banyak. Then aku jual kat bebudak kelas aku separuh harga. Memang tak untung r kan. Huh. Strategi fail. Dan yang paling tak boleh blah, boleh pulak aku nak bukak bisnes consultation. Bayangkan masa tu aku darjah 5, aku promote kat kawan aku yang ada conflict dengan kawan dia. Nak consultation tak? Nak berbaik balik tak dengan kawan dia? Kalau nak aku ada sediakan perkhidmatan memberi nasihat. Bayaran dia tak mahal dalam berapa sen je. Whohohoo. Bila ingat balik rasa nak gelak guling-guling. Macam mana lah aku boleh ada idea nak buat bisnes ni. Tapi yang tak bestnya bisnes ni pun fail. First promote aku dah kena reject. So, aku give up dah nak bukak bisnes kat sekolah. Tapi masa darjah 6 aku buat bisnes jual buku stamp. The best part is, aku buat sendiri buku tu. Guna manila kad, plastik batik (alah, plastik yang orang letak kain batik canting kat dalam tu. Masa tu ayah aku buat bisnes batik. So aku cilok lah plastik ayah aku. Hoho) Masa tu ada lah sorang budak lelaki ni dia mintak aku buatkan. Then dia bayar aku RM2. Fuh. Lumayan jugak. Lepas tu aku bersara dari berniaga sebab masa tu kan dah nak UPSR. Mau tak exam aku nanti.

So, sesi berkenalan rasanya setakat ini sajalah dulu. Cerita-cerita kosong aku dah jadi cerita rojak. Nama pun nak borak-borak kosong kan. Okeh. Bye.



Kosong

Kosong
kosong
Kosong

oh wait...ni bukan lagu najwa latif yang kosong tu..
ini memang benar-benar punya kosong
fikiran yang kosong
idea yang kosong
dan aku tak tahu nak tulis apa...
dan akhirnya aku menulis jugak
walaupun maksudnya tetap kosong
Ya ini adalah kosong

Kalau orang lain cerita tentang hari raya
aku malas lak nak tulis kisah hari raya aku
so kesimpulannya aku dah bosan nak tulis cerita pasal diri sendiri
sebab...walaupun banyak cerita yang aku nak cerita sebenarnya tapi akhirnya tak tercerita
so, let's end up to be like this..

#cerita tentang manusia yang kosong

Monday, 20 August 2012

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum...

Hye..to all readers and bloggers yang selama ni sudi baca, komen and tumpang lalu kat blog purple nih, Selamat hari raya, maaf zahir and batin kalau ada tulisan-tulisan aku yang tak berapa best di baca or atau agak boring...sorry..it's just only about my boring life after all...hohoho...however, thanks sebab sudi singgah yea...=)

Salam aidilfitri maaf zahir dan batin


Rindukan Ramadhan already...T_T


Tuesday, 14 August 2012

Sem baru

Assalamualaikum...

See...aku memang suka menulis...baru lepas satu post, aku post lagi...tapi takdelah best pun. Saja nak mengeksesaiskan jari jemari yang halus lagi tak berapa nak mulus..

Sem baru...wuhuuu...
Belum lagi...
Apa yang eksaited sangat pasal sem baru ni, sebab sem baru ni adalah semester yang terakhir untuk aku.
Setelah almost 2 year, then tiba lah masanya...
Kemasukan semester baru InsyaAllah lepas raya ni. 
Rasa macam cepat je masa berlalu. Jumpa ramai kawan yang best. Tak kurang jugak dengan konflik-konflik yang melanda...What should I do? Hmmm...Hope that everything gonna be okay..

For that conflict, I'm SO SORRY...
Sebab aku tak mampu nak jaga hati semua orang..
Bila dah tak mampu nak memaniskan muka, bila hati sendiri jugak terhiris, bila kita cuba untuk jaga hati orang tapi orang tak nak fikir apa pulak yang kita rasa...

Kadang-kadang kerana terlalu ego. Hati sendiri mula rasa...dear, this is too much. I may love you. But you may not understand this. So, you may get hurt with my words...I'm sorry. Dulu aku pernah cakap. Aku sedih tengok korang-korang semua ada konflik sesama sendiri. Sebab aku sayang korang. Tapi yelah, aku kena terima hakikat tak semua yang kita harap tu akan perfectly happy till the end. So, aku tak leh nak ubah orang atau cakap, pleaseeee...dont be like that...aku sayang korang sangat-sangat. Sebab, aku pun tak mampu bila diri sendiri terkonflik sama. Hohoho...

Cara yang paling praktikal. Say sorry. Senyum. Walaupun tu bukan salah kita sepenuhnya. Okay, fine salah aku sebab terlalu laser. Walaupun benda tu betul. Hoho..Then, kalau dia tak nak terima. What should I do more? hmmm...terpulanglah.

Tapi aku rasa everything dah okay sekarang ni, since kitorang texting and bertanya khabar. Walaupun sekadar tanya result exam hari tu macam mana? And dia balas okay. Cuma tak tahulah macam mana next sem kan. Tapi salah ke aku lantang bersuara begitu? Aku ada perasaan jugak? Betul tak? betul tak?

Okay, off record <-----tetiba.

The truth is...semua di atas adalah luahan hati yang aku nak cakap dalam blog ni right away after I was realllly mad at that time..
Sekarang ni, aku just doakan. Semoga kita semua bahagia. Walaupun takdek kebahagian yang perfect till the end. Tapi konflik harus mengajar kita menjadi lebih matang pada masa depan. Dan bahagia yang sekejap takkan menjadi sia-sia. Yang penting jangan hanya kerana konflik yang kecil membutakan mata dengan kebaikan, kebahagian, kegembiraan yang pernah ada. Ingat tau korang, kita pernah gembira bersama, okay. Konflik tu jangan buat mata hati kita buta menilai...

Dan aku nak buat confession...

Aku still sayang korang, sangat-sangat!!!!

Good Luck for next semester...











Terfikir

Assalamualaikum....

Dah banyak kali fikir...sampai tak terfikir..
Tapi lagi sekali aku terfikir...dan sengaja berfikir untuk seterus dan seterusnya..
Orang kata kalau kita nak rajin...buat kerja yang kita suka...yang boleh buat kita happy...
Dan bila aku selidik diri sendiri...aku selalu menyimpang dari buat apa yang aku suka..

Aku suka menulis tapi kenapalah aku pergi ambik jugak course yang ada kaitan dengan construction tu..
Aku suka fashion, tapi pakaian aku takdelah up to date berfashion selendang berbelit bagai atau pun tudung bertingkat rambu ramba..
Aku suka menjahit tapi tak pandai guna mesin jahit pun...
Aku suka kraftangan tapi takdelah aku suka menganyam ketupat...
Aku suka melukis...tapi kreativiti selalu kelaut..
Aku suka menulis...menulis...menulis...tapi aku tak suka sastera sebab tu ayat aku tak sehebat sasterawan...
Aku suka berpuisi...tapi tak pandai susun ayat..
Aku suka buat kek tapi kadang-kadang kek mendap...
Aku suka buat biskut, tapi biskut aku kadang-kadang boleh baling ke dinding..

Jadi...

Kesimpulannya

Semua di atas aku suka sangat-sangat...
Bila buat memang rasa happy

Then kesimpulan yang kedua nya...
Hati aku hati seni
Bukan hati concrete

Mwehehhe...=P




Saturday, 11 August 2012

Masih Ramadhan

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...akhirnya dapat juga ber'online'...atas sebab-sebab masalah teknikal yang tak dapat dielakkan... broadband aku bermasalah pulak time-time bulan puasa ni yea....kejap kelip-kelip hijau kejap kelip-kelip biru, rasanya ada jugak yang nak kena masak buat lauk berbuka ni...sebelum-sebelum ni okay je, tetiba lak tak dapat line macam duduk dalam gua...hadoi... cobaan....

Takpe-takpe...bulan-bulan puasa ni kenalah banyak bersabar kan. It's okay, type dulu siap-siap satgi ada line biru aku publish laju-laju...mwehehe...

Hey, sekarang masih Ramadhan lagi...So, nak wish selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ini. Semoga kita berjaya melalui bulan Ramadhan dengan sempurna. InsyaAllah. Amin. Dan sekarang juga sudah berada di 10 malam terakhir kan. Sama-sama lah kita berusaha melakukan ibadah sepanjang 10 malam terakhir ini dengan bersungguh-sungguh dan semoga hendaknya kita bertemulah dengan malam lailatulqadar yang di nanti oleh semua. Amin.

Tapi yang sedihnya, kebanyakan orang lagi suka raya lebih lagi dari Ramadhan,kan? Mana taknya hari tu masa minggu first Ramadhan aku ada pasang radio time nak siap-siap sediakan juadah berbuka puasa. Tetiba boleh pulak terdengar lagu raya. Minggu first beb. Kenapa mesti bulan Ramadhan je nak pasang lagu raya? Kenapa tak tunggu raya je? Ehem...lagipun lagu Ramadhan pun berapa keratlah yang ada kan. Tapi patutnya stesen radio yang boleh berhubung dengan masyarakat secara keseluruhan ada inisiatif lebih untuk mengajak orang ramai kenal mengenali apa itu Ramadhan.

Tapi aku teringat tulisan dari novelis terkenal Hlovate yang bertajuk contengan jalanan. Salah satu wataknya cakap lebih kurang macam ni :

Kat Malaysia sekarang ni Ramadhan tu dah jadi lebih kepada benda budaya. Roh Ramadhan tu takde. Ramadhan bukan lah di ertikan dengan bazar Ramadhan. Bukan di ertikan dengan malam tujuh likur dengan pasang pelita. Bukan di ertikan dengan lawan buluh meriam antara kampung. Bukan di ertikan bukak puasa di hotel-hotel. Bukan di ertikan dengan rancangan masak memasak bulan puasa di TV. Tapi hakikatnya benda tu dah jadi definisi Ramadhan kat Malaysia. 

Bila fikir balik betul jugak yang Hlovate cakap dalam novelnya tu. Yelah,sebab hanya bila Ramadhan je semua benda-benda kat atas tu timbul kan. Aku ada dengar dari radio IKIM, ada sorang ustaz ni cakap bulan Ramadhan ni ibarat masa untuk kita kumpulkan bekalan. Allah s.w.t bagi kita masa sebulan untuk kumpul bekalan. Sebab kita ada 11 bulan lagi masa selepas itu untuk kita tempuh hidup yang penuh dengan cabaran dan dugaan ni. Kalau bekalan kita masa bulan Ramadhan tak cukup. Macam mana kita nak kuat untuk hadapi dugaan hidup yang seterusnya? 

Ibarat unta- unta di padang pasir. Padang pasir tu dah la panas. Kering kontang. Kuat dugaannya kat situ. Sebab tu lah unta ada kelebihan boleh bertahan lama, sebab dia ada bonggol tempat yang boleh menyimpan air. Sebelum dia nak bertahan kat padang pasir tu. Unta jugak ambil masa berjam-jam untuk minum. Bagi mengisi bekalan. Yeah...unta jugak perlukan masa yang lama untuk minum. Sebab tu dia boleh simpan air untuk dia bertahan. 

Sama jugaklah macam kita. Kita jugak ada masa sebulan untuk mengisi bekalan. Syaitan dah di belenggu dan di rantai. InsyaAllah, semoga kita kuat untuk terus mengisi bekalan di bulan ini. Dan selepas habis Ramadhan. Semoga kita sudah punya bekalan yang cukup untuk berjuang meneruskan hidup yang seterusnya.Belum terlambat rasanya kan untuk terus menambah bekalan? =)




#disconnectpangkahcabutbroadbandmasukkanbalikconnectyayyylampubiruPUBLISHdone...heh peace =)

SALAM RAMADHAN =)