Thursday, 5 July 2012

Tough day

Assalamualaikum....

Paper hari ni sangat-sangat tough bagi aku, the calculation actually scared me the most. Hmmm...masa nak jawab kepala cam berat sangat-sangat bukan sekadar sebab calculation je, tapi sebab tak cukup tidur pun sama. Sangat bahaya ye kawan-kawan bila esok nak exam dan kita tak cukup tidur malam tu. Bila pagi nak jawab exam je ada kemungkinan kita akan jadi blank tetiba. Dan aku sangat blank dengan calculation bukan sebab aku tak study langsung kira-kira ni, tapi lain yang aku study lain yang masuk. Adeh. Kalau yang esei tu boleh lah aku goreng, kalau kira-kira aku nak goreng jugak, rentung tak nampak ghope ler jawabnye...huhu...

Masa dok jawab aku sempat tengok kenkawan kat depan aku, ada yang dah terkulai, ada yang pegang kepala, ada yang termenung. Adeh, sangat tough kan kenkawan ku, huhu. Tepat je pukul 12 tengah hari, paper di kutip. Aku for the first time, tak toleh belakang nak borak-borak dengan sape-sape time tunggu paper sume di kutip. Everything just like a dream. Memang betul-betul mimpi sampai ke bintang dah ni. Kepala dah rasa berat dan dah keluar bintang je rasa. Nasib baik tak pengsan. Peringatan sekali lagi pada kawan-kawan dan diri sendiri. Kalau boleh rancanglah waktu study time exam nih dengan sebaik-baiknya. Kalau nak baik lagi, study awal-awal before waktu exam lagi. Tapi aku faham, bila kerja dan assignment pun dah menimbun, mesti lah tak sempat nak study awal-awal kan, time study week dan minggu exam je lah yang sempat nak pulun. It's okay. Semua orang ada cara sendiri nak absorb ilmu-ilmu tu kan, ada je orang yang study last minit still dapat result gempak-gempak. Malah ada yang dapat dekan lagi. Yeah, semua orang ada cara sendiri. Papepun, belajarlah dan buat lah dengan bersungguh-sungguh kerana Allah s.w.t. Supaya bila rasa kecewa nanti tadelah kita mengalami tekanan perasaan yang melampau. Everything gonna be okay. 

Sambung balik citer lepas je keluar dewan exam tadi, ramai kawan-kawan mengeluh. Ada yang menangis. Sabar, k. I feel down too. But it's doesn't mean the end of the world. Yeah. I'll try to be positive. Aku berharap kat soalan esei je ni. Calculation = 25 marks. Such a big marks there! but for the essay 3 question equal to 75 marks. Hmmm....I already planned this strategy before. I know that I was little weak in calculation thing, but I think that I may good mumbling in essay,mwhehe.. InsyaAllah. Hope that it really can help me. Amin..


For the next paper, it's contain calculation too...halamak...hmm, but not as tough as construction economic punya calculation. Satu lagi kan, yang economy punya calculation tu kan, bila di fikir-fikir balik, tade lah tough sangat-sangat. Kalau aku boleh fikir lebih lagi time tu dan aku cuba ulang tayang balik contoh calculation yang aimi tunjuk before masuk dewan tadi (selalunya aku boleh 'functionkan' otak aku untuk ulang tayang balik), InsyaAllah aku boleh ingat step yang terakhir je, yes I just need the last step...dan InsyaAllah, aku boleh jawab dengan sempurna. InsyaAllah... Then, again guys, this is because my brain too exhausted over the stay up last nite. Please..ur brain need rest before exam day. Kesegaran otak pada waktu pagi sangat-sangat penting, okay!


Da lah aku ni, membebel pulak, nak study professional practice pulak ni. Eh, dah pukul 1 pagi dah. Malam ni takpe. Next paper hari sabtu. So, malam ni kita pulun jap, tapi jangan lambat sangat tidur. Tapi kalau dah tertidur lambat jugak, takpe esok masih ada, rehatkan sekejap otak esok pagi (tidur), then baru sambung study lagi. Dan bila malam exam menjelma. Remember. Please tidur awal, guys!!!...okeh peace, bai!





4 comments:

  1. final examination selalu buat kita nervous and rushy kn.huh.
    anyway goodluck for your upcoming paper..today is mine,then next 5 days later another one paper.so gudluck for us ya.jgn lupa baca doa before mjawab soalan.may gbu!=)

    ReplyDelete
  2. memang sebab assignment banyak2 tu r wat student susah nak study awal2.. ape pun.. bende dah lepas kan.. so paper yang pasni wat yang terbaik ok? gud luck! ^__^

    ReplyDelete
  3. Tekanan, tekanan semua nih. dirusuh hati resah, risau nak hadapi exam dan risau apa yang nak dihadapi. tarik nafas dan cuba dengar sendiri lagu yang ada kat blog kau nih. tenang kan dan tingkatkan keyakinan. lagu sedih pun berguna untuk dodoikan hati supaya tenang. sampai ke bintang. :D

    ReplyDelete
  4. keep on SABAR dan USAHA lg tau miss purple..
    jgn stress.. bykkan doa.. insyaallah indah nanti :)






    Slm kenal.
    cik ana

    ReplyDelete