Thursday, 8 March 2012

Mari Belajar Bahasa Perancis!!

Assalamualaikum....

source : GOOGLE

Hari ini apa kata kita belajar bahasa perancis dengan cara yang ringan!!! Hahaha. Dah macam iklan kat radio era tu pulak kan. Atas permintaan Mr. Clive yang mahu belajar bahasa perancis dengan aku yang tak berapa nak terer bahasa perancis ni aku try lah tulis beberapa ayat dalam bahasa perancis yang boleh di gunakan dalam kehidupan sehari-hari. Hehe...

Okeh, berpandukan buku perancis aku, kita mulakan dari sini...haha...last-last aku tengok buku jugak. Bagus jugak boleh buat revision sekali nih...hihi..

Anak-anak sekalian, kita mulakan sekarang yea....

1- Bonjour, je m'appelle Awang (kenapa mesti Awang?)
     
cara sebutan :

 Bonju, je mapel Awang.

maksudnya : 

Hai, nama saya Awang.


2- Ca va?

Cara sebutan :

Sava?

Maksudnya : 

Sihat? 


3- Tres Bien,  merci

Cara sebutan : 

Teghe Bia', meghsi 

(di sini bila sebut tres, tak boleh bunyi 'r' kena sebut macam orang tak pandai sebut 'r' dan kena sengau sikit, Bien pun kena sebut secara sengau) gwau gwau bunyinya ^_^

Maksudnya : 

Sihat / khabar baik, terima kasih.


4- Je suis malaysiane. J'habite a Shah Alam

Cara sebutan : 

Je sui malaizien. Jabit a Shah Alam

Maksudnya : 

Saya orang Malaysia. Saya tinggal di Shah Alam


Sampai sini faham ye anak-anak (apasal aku dah macam mak-mak ni?)

Jom kita pergi kepada ayat yang lebih thrilled lagi...haha...thrilled la sangat kan!


5- Ca fait combien ?

Cara sebutan : 

Sa fey kombia' ?

Maksudnya : 

How much? / Berapa jumlahnya?


6- Combien ca coute?

Cara sebutan : 

Kombia' sa kut

Maksudnya :

Berapa harganya?


Kalau kita pergi kedai dan nak beli barang bolehlah guna ayat ini untuk bertanya harga. Itupun kalau makcik Limah kat kedai tu tak nganga la time kita tanya kan. Eh, mana tahu mak cik Limah pun pandai bahasa peghancis.


Apa perbezaan nombor 5 dan 6? Kalau yang nombor 5 nak tanya jumlah barang, kalau nombor 6 nak tanya harga barang.


7- Est-ce que vous voulez un the?

Cara sebutan :

Es ke vu vuley a te

Maksudnya :

Do you want tea?


8- Je ne sais pas

Cara sebutan :

Je ney sey pa

Maksudnya :

I don't know
(Erk...betul! I don't know...ini betul-betul punya maa...tadak tipu punya..haha..memang itulah maksudnya)


9-C'est la maison de Awang.

Cara sebutan :

Sey la mezong de Awang

Maksudnya :

This is Awang's house


10- Je vais tres loin

Cara sebutan :

Je vey teghe lua'

Maksudnya :

I want go very far

Okeh, cukup tak 1o ayat...Cukup lah tu kan. Kalau ada yang tak faham boleh la bertanya. Wahh gitu, macam lah aku pandai sangat bahasa peghancis ni. Setakat sikit-sikit boleh lah...hehe.


Oh, aku ada 1 ayat bonus yang semua orang suka...

JE T'AIME

Cara sebutan : 

Je tem

Maksudnya :

I LOVE YOU

Weee.....

Okay Bai, Merci.



1st note : Je m'appelle Dyaa but not official Dyaa...haha tiba-tiba jadi rojak. The Dyaa that exist in my real name.

2nd note : hope that i'll fluent in french one day. So wasting if i'll forget french after several years my degree level I left behind soon. Semester depan suda tiada lagi bahasa perancis dalam jadual waktu aku...hew hew...



23 comments:

  1. awww...thannkksss u!heee~ love it!

    ReplyDelete
  2. Nice info. Boleh belajar sikit.

    ReplyDelete
  3. wah...nice sharing..pasni leh la g ngorat awek france..heh heh

    ReplyDelete
  4. J'ai étudié le français pour 2 semestres au cours de mon étude.. c'est assez difficile.Nice partage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...you are the french master, saya baru belajar 2 semester dan semester ni masuk semester ke 3. merci beaucoup! =)

      Delete
  5. hoho...interesting...
    t'ingat dulu2 ade auntie morocco suruh sy blaja france..^^

    ReplyDelete
  6. Hola! Como esta?! eh! spanish la pulak! hehe..gurau je laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...saya hanya tahu hola je..hihi =D

      Delete
  7. My name might sound french but I speak no french!
    Only eat French Fries hehehehehe :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, i thought so!ur name sound french hihihi
      french fries pun sodap....XD

      Delete
  8. tergelak sorang2 mas sebut gak..hihihi
    teringat cartoon madeline.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...=D
      cartoon madeline cartoon french ke?

      Delete
  9. belajar cakap france ni memang terbelit lidah..hoho

    ReplyDelete
  10. Salam Miss Purple,
    Accidentally terjumpa this blog.Kat mana ya you belajar french language ek.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, saya belajar dekat uni. accidentally terambil french language as third language. but after all, sangat2 seronok belajar bhs ni..(recommended)...=)

      Delete
  11. saye bdk bru blaja,kalo slh tlong tunjukkan.hehe.saye pon minat bahasa france nih.ape-apepon,merci.(banyak maklumat):>

    ReplyDelete
  12. wah.... bestnyer.. blaja dkt uitm ek? sy pun ade amik french mase dip dulu.. tp banyak yg dah tak hengatlah.. hehee

    ReplyDelete