Wednesday, 28 March 2012

Apa saja lah!!!

Assalamualaikum....

Apa sajalah, aku rasa macam tak sesuai je tajuk dengan post aku ni, tapi apa saja je lah. Apa aje lah lagi aku nak membebel kat sini. Lagi sejam ada kelas perancis. Tadi baru habis kelas construction technology. Hari ni belajar pasal construction bridge, dalam kelas tadi tengok video pasal bridge construction. Wahh...sangat impress tapi dalam masa yang sama rasa gila lah!!! Memang hebat lah civil engineer yang dapat kira faktor-faktor dan ciri-ciri yang sesuai untuk construct bridge nih!! Erk..tapi aku bukan ambik course civil engineering. Tapi masih berkaitan dengan bidang construction...ohoiii..*tetiba

Kat bawah ni ada beberapa gambar bridge dari seluruh dunia....*pengsan aku nak mengumpul gambar bridge dari seluruh dunia, jadi aku just tunjukkanlah beberapa bridges yang bisa menarik perhatian gitu..=P


SKY BRIDGE IN LANGKAWI - bila sampai atas ni harus ketar lutut aku rasa tak pun pengsan terus XD...VERY CRAZY CURVE!!

China Longest Sea Bridge
gambar seperti dibawah, gambar ni degil tak nak ada caption, terpaksalah aku melayan kedegilannya
Suspension bridge, Jiangyin Yangtze River Bridge dalam gambar ni shows bridge during construction


Bridge in South Africe *pengsan



Tsing Ma Bridge during construction

Alamak, macam dah lambat ni, tak pelah nak bersiap pergi ke kelas perancis dulu..hihi...satgi sambung lagi bridge -bridge yang menarik di dunia..babai
larikkkkkk!!!




3 jam kemudian 


Alors, Bonjour, Salut!! I'm back from french's class - nak dekat last-last kelas tadi tak dapat nak tumpu sebab teringat pisang goreng makcik cafe. Hew hew...Balik kelas terus pergi beli pisang goreng singgit 4 ketul, keropok goreng singgit 4 ketul jugak, dan kentang cincang yang di cantum jadi sekeping besar penampar singgit satu. 4 ketul pun 4 ketul lah, agak mahal tapi nak wat camne makcik ni pandai gila berbisnes. T_T kesian poketku!


Okeh sambung lagi gambar-gambar jambatan yang bakal menjadi pojaan hatiku...



DONGHAI BRIDGE

BRIDGE IN CHINA


MILLAU BRIDGE - gayat sehh!!


ASTORIA MEGLER BRIDGE -wuhuuuuu...bersimpang siur, agak-agak racing best tak?hihihi

GRAND BRIDGE CHINA- Pfffffffff....can not brain la macam mana dorang construct bridge ni


Henderson Waves Singapore - this is pedestrian bridge...connects two parks TELOK BLANGAH HILL and MOUNT FABER....wuhuu...macam mana la agaknya bila berjalan kat pedestrian bridge nih? Harus berombak badan! huhu



Alors (so), setakat ini sahajalah bridges yang sempat di tunjukkan di kesempatan ini *pang...bahasa dah tunggang langgang. Untuk maklumat lebih lanjut boleh lah bertemu dengan pakcik GOOGLE...wuhuuu...kamsahamida google ajusshhi...Neomu yippo yippo*tetiba keluar bahasa korea. 



Jom layan FICTION DARI BEAST...takdek kena mengena dengan post ni tapi terasa rock bila dengar lagu nih...bhahaha, tak boleh blahhhh!!! Baibai...selamat menikmati minum petang =D


14 comments:

  1. entah mcmn dorg bole bina jmbtn smpi mcm tu skali..dah mcm bkn buatn mnusia.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan, tapi nak buat macam mana hanya dengan binaan macam ni lah dapat tunjuk kekuatan dan keunikan sesebuah negara...dan meningkatkan ekonomi negara sekali...

      Delete
  2. Kagum kan dengan mereka2 yang boleh design bridge yang cecanggih gitu. Dulu penah design jugak tapi building je. Itu pun dah tak cukup nafas. Haha. Btw, amek course apa? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak arkitek ke? hehe...sy ambk QS..

      Delete
  3. semuanya buat akak gayat!! tapi memang hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal, gayat sampai terketaq lutut, tapi memang tabik spring lah

      Delete
  4. Fuhhh man-made marvel!
    Terer MIss Purple ni! Engineering! Fuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhh...hehe, bukan ambik engineering tapi akak more to a person that responsible for client's value for money, quality and time for the construction project..it was quantity surveyor's job!! weee...pjg pulak citer yek!

      Delete
  5. hahahahaha..siap leh sambung lagi lepas 3 jaam..hahahha.. macam2 bentuk jambatan kan..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, nak wat camne semangat nak menghapdet...hihi, memang macam-macam bentuk, construction itu adalah sangat unik! =D

      Delete
  6. banyaknye jambatan lain yang cantik2 binaan nye.. sebelum ni tau jambatan pulau pinang ngan jambatan london yang selalu runtuh dalam movie tu je T_T leh lak rest 3 jam sambung balik eh? kreatif.. fiction memang best, tapi the fact lebih best!! ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, itulah uniknya construction, bukan rest tapi pergi kelas 2 jam, lagi satu jam tempoh perjalanan melenggang dr kelas ke kolej dan terus melawat makcik cafe...hehe

      fiction is the best when it was from B34ST (BEAST)..hihik..the fact is much more the best and cool!!! ^__^

      Delete
  7. besar tanggungjawab para architect ngan engineer ni...kalau dorang main buat,tak kira betul2...banyak nyawa at stake...so kudos!kudos!kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...sangat besar tanggungjawab org2 yang terlibat dalam construction, melibatkan nyawa org awam, masa, tenaga, dan lagi kesian buruh2 binaan...XD

      Delete