Friday, 28 December 2012

Last class

Assalamualaikum...

Rasanya dah lama sangat-sangat tak berblog walking. Nak menulis pulak apatah lagi. Dasar pemalas. Dush-dush. Yeah, too many awesome and interesting things happen in my life lately. Can't describe with words. Kalau orang pandang it just biasa-biasa je, but I feel more than biasa. Hey-hey, last class. Sad sangat. Musim ni dah nak berakhir. Just waiting untuk 4 papers to go then everything completely the end. Pada mata kasarnya lah. Until aku dapat result. Dan aku harap everything is OKAY.

Last class for this final year. Sangat awesome. Im gonna miss u guys. Huhu. You are the real rainbow in my life. Colouring and showering me with so much beautiful rain and bows.

Wait-wait kelas yang terakhir tu adalah minggu lepas. Now, im in a study week mood, but sebenarnya not really study pun. Haila, aku dapat assignment tambahan dari lecturer kesayangan. Thanks sangat. Haip-haip. Buat je lah. Tak yah nak mengomel sangat la Nadiah. Walaupun kau tu bukan rajin sangat. Hew..

Esok adalah last kelas jugak untuk memandu. Duh. Parking kereta dan tiga penjuru belum cekap pun lagi. Tadi dah ulang tayang tengok video parking kereta dan tiga penjuru kat youtube. Ada keyakinan la kot sikit. Kalau tak nampaknya mak kena tambah kelas la before test. Huuu...Doakan saya kawan-kawan!! =)


Tu je nak cakap. Bai

#sory la my language agak rojak sikit. Biasalah dah lama tak makan rojak. Huu.




Tuesday, 27 November 2012

Baikkah diri kita?

Assalamualaikum...

Kadang-kadang orang lebih 'menghargai' keburukan orang lain dari kebaikan mereka. Keburukan lebih nampak besar dari kebaikan. Tanpa menilai diri sendiri dengan sedar atau tak sedar yang baikkah jugak diri?  Kadang-kadang bila orang buat baik sikit, dengan mudah kita nilai, 'alah, dia tu memang lah baik kalau bab-bab ni, tapi kalau bab yang itu memang sangat buruk' lepas tu yang buruk tu lah di huraikan sampai boleh buat karangan berkajang-kajang. 

Tanpa sedar, baikkah diri kita? 

Kadang-kadang tidakkah kita pernah terfikir kenapa aku tidak boleh jadikan kebaikan sekian-sekian orang untuk aku sandarkan yang dia juga punya nilai baik dalam diri. Tiada manusia yang sempurna. Kerana kesedaran pepatah tiada manusia yang sempurna, yang tidak sempurna itulah yang nampak depan mata. It's okay kalau kita sedar dan nampak ketidak sempurnaan manusia itu. Sebab hanya manusia lain yang nampak dan boleh nilai diri kita dan mereka bahawa kita atau mereka memang ada kekurangan dari segi yang sekian-sekian (umum). 

Jadi, apa kata mulakan dengan nilai diri sendiri, baikkah kita? Baikkah aku juga? Muhasabah diri. 


#muhasabah diri






Sunday, 18 November 2012

Let's Pray for Gaza

Assalamualaikum...


Kawan-kawan. Let's pray for Gaza. Semoga dengan doa kita semua Allah s.w.t akan memberikan kekalahan pada tentera-tentera yang menyerang Gaza. Dan moga kita ambil iktibar dari apa yang berlaku. Umat Islam perlu bersatu. Bersatulah. Itu benteng kita.












Do'a untuk GAZA, Palestine.



اللَّهُمَّ انصُرِ الإِسلام والمْسُلِمِينَ



اللَّهُمَّ انصُرِ المْسُلِمينَ فِي كُلِّ مَكَانٍ



(اللَّهُمَّ انصُرِ المْسُلِمينَ فِي فَلَسطِين (3كالي



اللَّهُمَّ دَمَّر الكفَارَ واليَهُـودَ والنَّصَارَى والمْشُرِكِينَ



اللَّهُمَّ يَا اللّـه يَا اللّـه يَا اللّـه إِهزِمهُم وَانصُرناَ عَلَيهِم



Wahai Tuhan kami,
Berilah kemenangan kepada Islam dan Muslimin,
Ya Tuhan kami,
Berilah kemenangan kepada Muslimin di semua tempat,
Ya Tuhan kami,
Berilah kemenangan kepada orang Islam di Palestin (3x),
Ya Tuhan kami,
Hancurkanlah Kuffar, Yahudi, Nasrani dan Musyrikin,
Ya Allah,
Ya Allah,
Ya Allah,
Ya Tuhan kami,
Kalahkan mereka, Dan menangkan kami ke atas mereka.



Aamiin :'(






Tuesday, 6 November 2012

Bersedia untuk gagal

Assalamualaikum....





#Bersedia untuk gagal bukan bermaksud menyerah kalah..
tapi bersedia untuk tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi jadi tidak kecewa, patah hati, remuk hati, pecah hati dan sebagainya sehingga menyeksa jiwa apabila ianya (gagal) benar-benar terjadi selepas berusaha, doa dan tawakal.

Pendek kata kalau gagal tak perlu rasa macam dunia ini sudah berakhir, mana tahu dunia kita sebenarnya baru sahaja mahu bermula. Bermula, bertukar, bertransform ke arah yang lebih baik. hmm..who knows!?

Manusia hanya merancang
Allah swt yang menentukan
Be positive ++++

yang penting jangan pernah putus asa. 
#doa + usaha + tawakal 






Saturday, 20 October 2012

Bola tonight?

Assalamualaikum.....

# Fuh...gelombang merah melata di dalam stadium.
 Gomo kelate gomo!!..ehehe =)



updated:
Tahniah kelantan. Walaupun aku tak tengok pun perlawanan tadi. Sebab dah seminggu jadi kucing malam. Tak tido. Fuh. Bertungkus lumus menyiapkan thesis.Akibatnya sakit kepala yang teramat. Aku tido yang tak berapa nak lena selama 2jam. Dah macam kena jetlag dah. Hoho. Erk. Point yang aku nak cakap sebenarnya. Aku tak tengok pun perlawanan tadi. Huh. But,still tahniah2. The red warrior is the best ever. Hee~~ tiba2 jadi fanatik bola pulak.Oh.





Jatuh

Assalamualaikum...

# Saat kau jatuh, terguling-guling kesakitan dan merasakan tidak lagi mampu bangkit kerana luka yang dalam. Lihatlah dunia masih berputar seperti biasa. Pakcik-pakcik beca masih lagi mengayuh mencari sesuap nasi. Pengemis-pengemis jalanan masih bisa duduk di tepi longkang busuk menagih simpati demi seringgit dua. Apakah mereka juga tidak pernah terluka? Tidak. Ini kerana setelah jatuh mereka bangkit kembali.







Friday, 19 October 2012

Bukan aku tidak mahu

Assalamualaikum...


Bukan aku tidak mahu jatuh cinta padamu
Aku cuma sudah jatuh cinta pada kasih sayangNYA
Andai kamu mahukan aku....

Yakinkanlah aku yang kau akan bawa aku menuju cintaNYA...











Di kala kamu bersedih

Assalamualaikum...

Nama dia Cinta. Walaupun agak lovey dovey je bunyi namanya. Tapi mungkin dia belum punya cukup cinta dalam diri. Dengan itu dia rasa sedih. Suatu hari dia bertemu dengan Sayang. Cinta mengadu akan kesedihannya pada Sayang. Sayang tersenyum lalu menulis sesuatu pada sehelai kertas yang di carik dari buku nota nya.

Mahukah kamu aku hadiahkan secebis ayat dari Allah untukmu. Mudah-mudahan ayat ini dapat memujukmu tika kesedihan melanda diri.

Allah berfirman:

"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang beriman" 
Al-Imran: 139



Cinta tersenyum. Dia memeluk Sayang. Dia tahu Allah s.w.t itu sungguh maha Penyayang. Dia sudah memujuk hambaNya dengan ayat-ayatNya di dalam Al-Quran. Tinggal sahaja hamba-hambaNya mencari kasih sayang dalam setiap ayat-ayatNya. Dengan itu, Cinta lebih menghargai diri. Ujian dari Allah s.w.t itu adalah kerana kasih sayang dariNya. Kesedihan itu adalah peringatan dari Allah s.w.t supaya kita tidak menjauhkan diri daripadaNya. Bukankah kita hidup di atas muka bumi ini kerana mahu menjadi khalifah yang di redhai olehNya?? Dan bukankah target hidup kita ini adalah kerana mahukan SYURGANYA. =) 


#Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang beriman dan bertaqwa. AMIN...





Coffee

Assalamualaikum....

# Coffee memang teman terbaik  di kala membuat thesis. Pemangkin semangat. Penongkat mata paling ideal.
 Thanks to coffee. =)


Coffee Love----daebak!!




Thursday, 18 October 2012

Hard time

#It is hard when I can't even thinking in this crucial time. Wish that I can talk to someone.

Wednesday, 17 October 2012

Di kala bercinta dengan thesis

Assalamualaikum...


Bosan.

Keluarkan ini.

Tersengih-sengih.








akhirnya

I love you lah, stupid

erkk...

I LOVE YOU,STUPID



huh

Tak sabar nak sambung baca. Sebab hari tu just baca dalam blog melur jelita. Sekarang dah ada depan mata. Kalau tak kerana aku fikirkan thesis yang kritikal perlukan aku. Sekarang jugak aku habisin ini novel.HOHO. Sabar-sabar.





Erk...anda-anda di luar sana. Silalah dapatkan novel ni. Gerenti terigau-igau. Novel ini dari penulis femes novel AWAK SUKA SAYA TAK? tau tau...

Okeh, sory tak dapat nak review lebih-lebih sebab belum habis baca lagi. Tapi aku gerenti novel ni sama hebat dengan AWAK SUKA SAYA TAK? dah baca kat blog akak Melur Jelita hari tu pun dah ketagih nak lagi, nak lagi. HEHE.


ok bai. 
Assalamualaikum...







Tuesday, 16 October 2012

DugaanNYA

Assalamualaikum...

Dugaan. Ujian. Adalah makanan kehidupan.
Sabar itu lebih baik.
Bila sabar. Rasional akal akan fikir ini adalah ujian dari Allah s.w.t untuk kau selalu mengingati DIA.
Ini ujian untuk kau tak lupa diri.
Ini dugaan untuk kau jadi manusia lebih kuat.
Ini dugaan untuk kau jadi muslim dan muslimah yang lebih kental.
Ini kerana Allah s.w.t sayangkan hambaNYA
Ini kerana Allah s.w.t tak alihkan pandangannya dari kau.
Ini adalah dugaan yang menimbulkan dukacita.
Kerana dukacita lah manusia akan kembali mengadu pada Allah.
Kerana dukacita manusia akan khusyuk dalam doanya.
Kerana...Allah s.w.t takkan terima doa dari hati yang lalai.
Kan?






Thursday, 11 October 2012

In a class

Assalamualaikum...

# Pabila mata dah tak mampu di celik. Bila mata mula kabur. Apa yang terbayang dalam kepala ;
1) Cafe- for ice tea or coffee
2) Room- for pillow and bed..heh




Wednesday, 10 October 2012

Kesibukan itu...

 
# Dalam kesibukan jangan sesekali lupa untuk tunaikan amanah sebagai seorang hamba. Kerna kesibukan itu juga adalah satu ujian dari Allah s.w.t (ain, 2012)
 
 

Saturday, 6 October 2012

Selamat tinggal silam..


Assalamualaikum...





Pergi jauh dariku, biarkanku
Jangan ganggu diriku, hai silamku

Berat sudah ku tanggung beban ini
Kelak akan kuganti dengan senyuman

Walaupun pahit dan masihku terasa
Mungkin kali ini kan kumampu mengharungi
Pimpin jiwaku ini, diri yg lemah
Oh Kasihku
Selamat tinggal silamku
Pergi jauh dariku
Kelak akan kuganti dengan senyuman
Mungkin kali ini kan kumampu mengharungi
Pimpim jiwaku ini, diri yg lemah
Oh KasihkuSelamat tinggal silamku, 
pergi jauh dariku
Pergilah, silamku 3x



#Dari sekecil-kecil dukacita, dosa, hinggalah yang sebesar-besarnya jadikan ia masa silam kita. Sesungguhnya Allah tidak pernah memandang bagaimana kita bermula. Dia memandang bagaimana kita berakhir. Sepanjang menempuh perjalanan yang menuju ke akhir. Carilah redhaNya. Dekati DIA. Jangan menjauhiNYA. Sesungguhnya DIA MAHA PENGAMPUN.

Kemudian, sesungguhnya Tuhanmu (mengampuni) bagi orang-orang yang mengerjakan kesalahan kerana kejahilannya, kemudian mereka bertaubat sesudah itu dan memperbaiki (dirinya), sesungguhnya Tuhanmu sesudah itu benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang-(An-Nahl:119)






Wednesday, 3 October 2012

berdukacita

# Dukacita itu lah yang bawa kita kenal tuhan. Mendekati DIA. Mencintai DIA. Berubah ke arah kebaikan. Andai tiada rasa dukacita dalam hati mungkin sahaja tiada lah Allah lembutkan hati untuk mengenaliNYA.


Tuesday, 2 October 2012

Tedious day but wonderful

Assalamualaikum....

Today...I mean yesterday was very tedious day. Bukan penat badan tapi penat mental. Semester ni ada project baru. Final project. Macam sem lepas. Kali ni masuk dalam group baru, dah tade dah group sem lepas. Fasilitator pun baru. Malah fasi sem ni lebih tough dari sem lepas. Aku jadi secretary lagi. Kali ni dah tade tukar2, aku memang stick jadi secretary until the end of the project. Haila...ingat best ke jadi secretary, tu lah padan muka sapa suh volunteer nak jadi secretary mula-mula meeting hari tu. Itupun sebab aku ingat akan tukar-tukar. Tapi hmmm... Redha je lah. Minit meeting dah jadi sangat crucial untuk dibincangkan masa meeting tadi. Of course lah sebab semua benda yang sekecik-kecik kuman pun nak masuk dalam minit meeting. Pening aku nak menerangkan minit meeting tadi. Last-last apa aku dapat.

"Awak tak yah cakap banyak lah, awak saya akan fail kan nanti" abruptly fuhhh... I was like ok. And at the end the fasi was phsyco us.

"Kalau saya tak dapat apa yang saya nak, all of u saya akan fail kan" fuhh toughhhh...

Tadi lepas dah kena marah, aku as secretary kena tulis balik minit meeting, tambah apa yang patut. Salah sorang member group aku cakap;

"Tenangnya nampak kau ni" the truth is I try to be calm, because I need to focus on the minute meeting because kalau aku tak cuba tenang, tak ingat Allah, asyik layan hati yang lara just because kena marah and be pushed like that, once I like that I'll be a mess. 

At the end, I try to understand, it was learning process after all. Take it easy but try to make full of commitment towards this project. I try I try. Don't worry Allah is with us.

The wonderful thing is hari ni aku nampak sorang hamba Allah yang sebelum ni biasa-biasa je cara pemakaian dia tiba-tiba berubah dengan pakai tudung labuh. Kalau sebelum ni tudung dia hanyalah tudung bawal biasa yang di pakai pin bahu kiri kanan. Tapi yang ni labuh terus tapi bukan dengan kain tudung bawal. Tapi kain koshibo tu. Masya Allah.. Hidayah Allah tu sangat hebat. Bila Dia dah campak hidayah dalam hati manusia. Masya Allah. Apa yang kita pandang tentang hamba Allah tu semuanya indah.

Lastly, dear Dayat. Semoga dipermudahkan oleh Allah s.w.t perjalanan kita untuk berubah ke jalanNYA dan semoga kita tetap dan istiqamah dalam menempuh jalan ini (untuk berubah). Amin...Dan juga kepada kawan-kawan diluar sana. Sama-sama lah kita ye =)


Jom tonton video ni pulak. It was about NICOLE QUEEN's journey after she embracing the Islam. Dugaan dia lagi besar dari kita. Living in a state of America if Im not mistaken. Full with so much challenges. But she end up to be a strong muslim with his husband yang dah memang seorang muslim sejak dari awal. 








Sunday, 30 September 2012

Berharaplah pada tuhanmu

Assalamualaikum...

Pernah tak bila kita sedih, serabut, rasa macam banyak giler tekanan dalam kepala. Kita pun turn on music yang kita suka. K-pop. J-pop. English pop whatever. Malay pop. Indie. Hindustan. Dan kita feel soo happy.  Tapi bila lama-lama dengar tak rasa ke macam makin serabut. Rasa tenang ke? Haha. Tenang ke rasa bila lagu-lagu yang kita dengar tu pasal cinta? Okeh, semua orang suka cinta. Okeh, ada yang tenang dan kononnya membuai perasaan. K-pop. Ada rasa tenang ke bila tengok dorang menari? Suka memang suka. Cute memang cute. Tapi ada?? Ada rasa tenang ke bila kita cari alternatif untuk tenang, untuk happy kan diri dengan dengar-dengar lagu cinta, lagu-lagu putus cinta yang mendayu-dayu. Lagu memuja muji the boys and the girls. Well, okeh, mungkinlah orang yang tak mahu membuka mata hati dan minda dengan lebih lagi cakap of course itu semua happy, best. Tak terkecuali lah aku pernah juga masuk dalam golongan ini bila mana saat aku terlupa sesuatu. Sesuatu yang lebih tenang lagi. Sesuatu itu adalah Cinta Allah s.w.t.

Despite all the the music video yang aku share and cakap best giler. Yang ni lagi best giler. Best giler yang menenangkan. Best sangat-sangat. Kawan-kawan jom hayati ini. Menangislah jika ini bisa membuatkan kamu menangis.





Ada rasa luka-luka lama sembuh kembali tak? Peringatan tentang Cinta Allah adalah penawar kesedihan paling hebat. Have faith with HIM. He'll never leave you.




Monday, 24 September 2012

Addicted to this....

Assalamualaikum...

Tengah-tengah dok wat thesis aku layan lagu-lagu kat youtube. Dayat ada ajar aku cara nak download lagu dari youtube guna realplayer. Gambar dia ummph...cantekkk. Sebelum-sebelum ni aku malas nak mendownload sendiri sebab tak pandai guna real player ni. Lepas tu kan aku ter addict la pulak dengan satu lagu yang aku rasa ada dua version ni. Memang dua version lah aku rasa. Okeh, layan je lah.






Macam mana? Best tak? Tak kesah lah aku terlambat menyedari kehadiran video ini ke, wohaa. Yang pasti aku suka giler dengan Hao Ren ni. Cute kan dia. Hehe. Aliff Aziz pun best jugak. Hihi. Ok bai.


Kisah ujian berkomputer aku...Hoho

Assalamualaikum...

Hari sabtu. Semalam lah. Aku pergi ujian berkomputer untuk dapatkan lesen L tu. Berdebor juga nak menjawab soalan kat komputer tu mula-mula. Panik pun ada. Tapi Alhamdulillah lulus. Huhu. Sebenarnya aku baru je study malam before nak exam tu. Tapi bukan aku nak cakap even aku study last minit pun malam tu menyebabkan aku lulus sebegitu rupa. Hakikatnya aku hanya sempat study 150++ soalan je. Lepas tu aku dah tak boleh absorb sebab mengantuk. Kalau ikutkan gaya ada gaya nak fail jugak tu. Tapi Alhamdulillah sebab akak driving class kata suruh tunggu kat seksyen 2 pukul 10 pagi, so ada harapan la aku study sekejap pagi esoknya. Tapi harem juga, lepas solat subuh aku sambung tido sampai pukul 8.30 pagi. Bangun je tido, time tu lah aku nak gosok baju lah, mandi lah, buat air Smart coco A+. Eh? Dan-dan dah pukul 9 lebih, pastu berkejar pergi bus stop kat depan kolej. Tade lah berkejar mana pun. Kasi effect melampau sket. Hoho. Memang tade harapan nak study lah kan.

Sampai kat bus stop seksyen 2, tunggu sekejap. Then akak driving school datang ambik. Eh, akak ke abang? Aku dah lupa. Ramai sangat yang datang ambiknya. Dalam kete nak study lagilah pening. Terhuyung hayang. Tutup buku. Sampai je kat tempat test tu. Punyalah ramai orang yang nak ambik test. Dah setel kasi IC, tulis nama then bla bla. Aku pergi amik tempat duduk belakang hujung sket. Study kat situ. Jawab soalan-soalan. Baca notes dalam tu. 

Yang tak tahannya pukul 1 lebih kot baru sampai turn aku and the gang dibawah ejen yang sama. Pfttt...kalau ikutkan memanglah lama tak hengat. Tapi Alhamdulillah jugak sebab sempat study sampai habis. Sempat khatam satu buku KPP tu. Disebabkan ruang-ruang masa tu lah aku sempat study dan Alhamdulillah lulus. Haila...Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian..


Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan yang berpesan-pesan kepada kebenaran serta kesabaran -Surah Al 'Asr 1-3


Hari ni, aku maksudkan hari Ahad sebab mungkin post aku ni hari Isnin. Al maklumlah dah pukul 2.15 pagi. Tadi pagi ada kelas Teori Pra L 3 jam. Dayat ikut sekali kali ni sebab dia nak tambah kelas disebabkan sebelum ni dia dah ambik lesen motor. Dan kali ni dia ambil lesen kete pulak. Hari Sabtu ni InsyaAllah, ambik amali pulak. Haila...masa untuk pegang stereng kete pulak. 



Thursday, 20 September 2012

Cinta hati ku...

Assalamualaikum...

Now dah pukul 3.03 a.m. Tengah bercinta dengan cinta hatiku. Wohaa. Opkos la dengan mr.thesis. Untuk pertama kali rasanya, terasa macam rajin je stay up buat thesis. wohoo..Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk semester baru ni.

Hari tu lebih kurang 2-3 hari jugak aku berjauhan dengan lappy sebab hantar reformat kat bf piya. Sekarang lappy dah sihat. Dan terasa lebih nak menghargai pulak dengan mengeksaiskan jari-jari dengan buat thesis. Semester ni dapat katil tingkat bawah so lebih bertambah rajin lagi lah nak stay up, nak bangun awal, nak merancang masa sebab tak perlu panjat-panjat katil lagi.

Dan lagi best nak stay up sebab kelas pun satu hari satu kelas je sem ni. So tak rasa sayang sangat lah nak tido lama-lama sebab letih ke, sebab malas ke. Hoho.

Semalam sampai pukul 4 pagi buat thesis sambil berusaha connect internet. Stress sekejap. Laptop aku ni sekarang manja sikit. Duduk tempat baru je, pindah blok baru je, mulalah meragam tak boleh connect internet. Dia kena dok lama-lama sikit. Dah biasa sket dengan area dan suasana tempat tu baru lah okay line internet. Eh, dah macam orang pulak. Macam tuan dia pun ada jugak. =P.

Pukul 3 pagi semalam baru boleh connect. Terus bukak FB. Ceh. Lepas tu ada la sorang budak lelaki kelas aku ni chat aku. Halau aku suruh tido. Ek? Aku cakap buat thesis la wei. Boleh pulak dia tanya aku, so pergi kelas tak esok? pfttt...aku jawab pergilah, baru second week ( nanti nak last2 la baru ponteng brader. Awal-awal ponteng mana best). Tak tahan nya dia tanya aku, boleh ke bangun pagi nanti ni? Kuikui...aku malas nak balas sebab dah nak masuk tido, kang melarat sampai ke subuh. Aku just jawab dalam hati -----> 'aku bukan macam ko, tak bangun-bangun...kikiki...' riak pulak aku...puiii...

Okey lah...malam ni nak tidur awal sikit. Malam ke? Dah pagi la hoii...Okeh, goodnite...


#nampak gayanya aku hanya akan berblogging pada waktu tengah-tengah malam sahaja. Since aku da rajin nak stay up dan dalam masa yang sama to avoid dari blog aku di hidu oleh roomates aku...mwehehe. Malu ler.


Monday, 17 September 2012

Study

Assalamualaikum...



Since my laptop away far from me dan mood untuk buat thesis yang membara tapi hampir terpadam< hope not really terpadam la...because admittance ( betul ke aku eja?) to the 'hospital'...that laptop...kecelaruan ayat...=P

Minggu 1st yang tak bz langsung ditambah dengan cuti hari malaysia sungguh heaven bagi student macam aku..ramai yang amik kesempatan sambung cuti, balik kg, sambung raya..raya pun dah habis ek?

Since umah aku over the mountain, takde lah niat di hati nak berangkat pulang ke kampung halaman hendaknya..ayat purbakala mana aku pakai ni? Abaikan...so aku,yana and dayat ktorang tetap bermastautin di shah alam, well jadi guard jaga kolej yang sunyi sepi ni, then selain tu aku ada aktiviti sendiri, hari sabtu aku gi travel sensorang gi seksyen 2, kihkih..tah pape setakat seksyen 2, anak kucing pun boleh...=p..kat sana aku di ambil oleh akak driving school. Okay, the point is aku pergi kelas belajar memandu...baru kelas teori.. A far away to go... Selain dari tu aku, yana, dayat dan aimi, kitorang travel kat plaza alam sentral, or famous to be called as Pas. Tau-tau lah kalau pompuan merayap kat tempat-tempat macam tu. Haila...dah nama pun pompuan,faham-faham je lah. Then boring-boring rasa macam nak test suara, ktorang pun gi lah karok. Belasah je nyanyi since kitorang punya suara pun sama level je..bohoho...


Hey, hari ni dah hari isnin, cuti yang heaven pun da abes, aku tak tahu nak buat apa hari ni, tapi dalam tak tahu nak buat apa sempat jugak aku habiskan novel 5 tahun 5 bulan by hlovate...sweet. Tak tahu nak cakap sweet yang macam mana. Tapi sweet yang tak mengada. Best.

Aku ingat nak study lah kejap sementara mata belum mengantuk lagi ni. Nak study buku KPP ni. Moga lulus cemerlang lah hendaknya. Amin..


#This is positive stress...hehe

Life

Life is extremely cool and calm when Allah s.w.t is the most reason to live our life...

Work hard + smart then turn to HIM...

No regret for sure...InsyaAllah...

Thursday, 13 September 2012

Minggu 1st yang ohsem...

Assalamualaikum...

Minggu ni minggu pertama sem ni. Yeah, it ohsem. Sebab kelas tak bape nak jalan. Lec bizi menguruskan hal-hal student, daftar kelas lah, drop subjek lah, buat soklan exam. oh? Lec just masuk dan bagitau pasal silibus. Borak-borak. Dan kelas tamat. Best. Yang paling best lagi kelas aku sangat lah tidak pack. Just hari isnin je pack sampai ke petang. Hari-hari lain selasa, rabu, khamis, one class respectively...wohoo..bestnya jadi budak sem akhir ni... 

Tapi yang paling tak bestnya bila fikir pasal thesis ni. Kena proceed and need hard effort to the fullest la sem ni kalau betul-betul nak jadi budak sem akhir. InsyaAllah...

Selain tu, sem ni aku baru je nak amik lesen kete. *malu. Dah tua-tua baru nak amik lesen. Yana cakap, ''kau ingat kau je ke yang paling tua nak amik lesen kete? Ce tengok pakcik-pakcik makcik-makcik umur 40,50, ilek je. Tade hal pun'' Hoho. Neway aku baru 24 tahun. Cis...tak abes-abes aku bagi tau umo aku. Tapi bila orang tengok aku sure dia cakap aku ni macam budak pas SPM, tak padan ngan umo <----- =P
Okeh la mak yana. Tanpa mengira onak dan badai, ribut dan taufan. Anak mu ini akan berjuang mengambil lesen kete sehingga lulus cemerlang, gemilang dan terbilang---mwhehehe...Amin

Oh yea...semester ni, selain dari dapat bilik baru dan perabot-perabot baru yang cantik, kaler orange lagi. Suka tau. Aku jugak dapat roomate baru. Dan seperti biasalah. Roomates aku ni semuanya muda-muda lagi dari aku. Bila berkenalan.Tanya nama apa? I said...call me Nadiah <---tapi orang selalu melupakan huruf H di belakang nama aku tu. Dan nama aku dimodenkan dengan 'Nadia' tanpa rela<---=P...Tapi bila dorang tersedar aku lagi tua dari dorang. Dorang nak panggil aku akak. Bukan tak suka orang panggil aku akak. Tapi aku rasa aku ni macam tak matured je nak jadi kakak orang--mwehehe...even adik-adik aku pun tak panggil aku kakak. Tapi dorang panggil aku 'hyung'<---yong =P. Sebenarnya tade lah jauh sangat pun umo aku dengan roomates aku ni, 1,2 tahun je pun. 

Besok tengah hari ada open house kat umah Fatin. Kitorang yang paksa dia buat open house untuk kitorang sekelas...hahaha...tipu. Kitorang mencadangkan. Dan Fatin meluluskan. Lagipun umah dia je yang paling dekat dengan uni. So, insyaALLAH. Tiada aral melintang. Sampai lah kami esok.

Lagi nak cerita. Sehari dua ni je aku boleh dating dengan laptop aku. Hari sabtu ni nak hantar gi hospital. Sebab laptop aku ada penyakit lembap dan nyanyuk. So, tak dapat tidak, kenalah di periksa mana-mana bahagian yang di syaki virus membiak. Dengan harapan, ianya tak menyusahkan aku lagi time nak buat thesis nanti.

Oh, dan ya lagi...=P aku akhirnya dapat gak kontek dengan bestfriend childhood aku yang dah berbelas tahun tak jumpa. Last kami jumpa dulu adalah time hingus masih meleleh lagi. Dia sekarang pun dah besar panjang. Aku je tak besar-besar. Hoho.Bila dapat kontek dia balik. Hepi sangat-sangat. Alhamdulillah. Kenangan-kenangan terindah masa kecik dulu mulalah terimbas balik. Rindu. Sob-sob----Teringin nak kembali ke zon itu. Mahu menatap bekas memori kanak-kanak dahulu. Hewhew

Lastly...Setakat ini dahulu. Huhu. Oh yea...(bape banyak kali yea daa). I'm works on something that close to my heart. Tapi still waiting that, my art being approved. But still no news. Hope really hear any news soon. Amin.



Bila..yang tertulis untukmu adalah yang terbaik untukmu
Kan ku jadikan kau kenangan yang terindah dalam hidupku...





Monday, 10 September 2012

Masa riang ria bermula

Assalamualaikum...

Pagi tadi baru sampai ke uitm. Dalam pukul 7 pagi gitu. Jumpa Dayat kat stesen bas. Memang dah janji nak balik kolej sekali pun. Tapi dia dari terengganu. Kiranya dari stesen bas seksyen 17 kitaorang amik teksi berkongsi dengan dua lagi student dari kolej lain, terus ke uitm shah alam. Kaya pakcik teksi hari ni. Semua teksi pakat penuh dengan bebudak uitm shah alam, puncak alam, puncak perdana. Yang tak tahan setiap bonet teksi sampai tak muat-muat kena pakai tali yang orang pakai kat basikal atau motor tu untuk ikat bonet tak nak kasi beg-beg dan segala macam tok nenek dari kampung masing-masing dari bergelimpangan jatuh ke jalan raya. Hohoho..

Kemudian pukul 8 pagi, pergi register kolej. Dapat kunci bilik. Terus masuk bilik. Well, seperti sem-sem sebelumnya. Aku tetap orang first yang sampai kat bilik. Hoho. Tapi yang paling teruja semester ni sebab perabot semua baru-baru. Dapat tilam yang dok dalam plastik lagi. Terima kasih Uitm. =)

Sok pagi dah start kelas. So, aku malas nak cakap banyak kat sini. Sebab aku nak tidur awal malam ni. Hoho. Selamat malam. =)

Saturday, 8 September 2012

Assalamualaikum...

Musim kembali ke sekolah telah menjelang. Hari isnin ni dah start kelas. Tapi itu bukan bermakna aku sudah berada di hostel. Belum. Yelah, tarikh pendaftaran kolej untuk student lama bermula hari Ahad ni. Jadi aku masih lagi dok bergoyang kaki kat rumah. Malam esok baru naik bas ke Shah Alam.

Semester ini adalah semester yang terakhir setelah 2 tahun berhempas pulas di shah alam. Hope that this coming semester akan melipat gandakan kesungguhan dan usaha aku. Lelebih lagi thesis. Walaupun terasa macam thesis aku ni tak berapa nak bergerak berikutan tajuknya yang accidentally given to me, membuatkan aku tak berapa gembira. But still aku kena make a lot of effort untuk pastikan aku boleh grad on time. Insya Allah.

Huh. Sebenarnya rasa macam tak sabar nak habiskan semua ni. Sebab rasa tak sabar nak buat kerja yang aku lebih suka. Hoho. Walaupun aku tak pasti kerja ni akan berjaya atau tak, tapi I'll try make hard effort on it. Sebab bila buat benda yang kita suka. Kita takkan merasa berat. Jadi sudah tiba masa aku pilih kerja yang boleh buat aku gembira dan ikhlas. InsyaAllah...amin..

Other than that. I hope that everything is going to be, okay. 

#Semoga segala ujian yang telah di lalui, sedang di lalui, dan akan di lalui bakal menambahkan kecintaan terhadap Nya. Semoga ditambahkan iman dan semoga di kuatkan iman, supaya ujian yang dilalui tidak terasa berat. Amin..

Monday, 27 August 2012

Join Running Man

Assalamualaikum....



Running man with old team members-jong ki and lizzy

Aku berdiri kat luar bangunan. Ramai sungguh jurukamera-jurukamera Running Man nih. Mana taknya. Setiap retis dalam Running Man ada jurukamera masing-masing. Gary oppa, Jae suk oppa, Suk Jin oppa.eh? Jong kook oppa, Lee kwang soo oppa, Ji Hyo eonni, and Haha oppa. Oleh sebab aku join running man ni sebagai retis jemputan <---sejak bila aku jadi retis? so, aku ada jurukamera sendiri jugak yang akan run bersama-sama dengan aku.
Running man still with old team members but without jong ki and lizzy-
Juk sin, Haha, Gary, Gwang Soo, Jong Kook, Jae suk, and Ji Hyo.


Aku masuk kat dalam bangunan. Retis-retis running man tengah bersiap-siap. Aku nampak Lee Kwang Soo oppa dengan riak wajah blur nya. Aku nak sengih kat dia tapi dia tak kenal aku pulak. Tak pe lah. Kot-kot PD Running Man suruh aku jadi spy, orang pertama aku aim of course Lee Kwang Soo oppa. Hoho <----gelak jahat



Lee kwang soo the play dumb character and the icon of betrayer with his robot dance during running man
with Park Ji Sung episode in Thailand's football stadium- kyeopda mwehehe

Tapi aku rasa bukan aku sorang je jadi tetamu jemputan. Aku nampak ramai la pulak kenkawan yang aku kenal dan ada jugaklah yang tak bape kenal yang join sekali. Ktorang di suruh ambil tempat duduk. Yang mana ada dua barisan tempat duduk. Kat bahagian depan sket, sapa-sapa nak join boleh lah memenuhi tempat duduk kat situ. Dan barisan yang satu lagi berhadapan dengan tempat duduk tadi. Sapa yang nak jadi penonton boleh duduk kat situ. Well, oleh sebab dah lama aku impikan nak join Running Man punya game ni, aku cecepat serbu kat tempat duduk kat depan. Tetiba, eh, ramai pulak yang menyerbu. Gary oppa tetiba muncul. 

Gary with wind sprayed looks..haha

Dengan muka kerek dia cakap.

"Eh, pesal ramai sangat ni. Aku tak nak reramai sangat dalam team aku" eceh kerek tol brader neh.

Okeh, fine lah. Aku give up. Aku turun pergi kat tempat penonton. Haish, tapi apesal lak aku g turun. Bukan aku nak join ke? Entah. Aku pun tak tahu apesal aku ikut kata hati aku.

Tetiba pulak masa tu dekat fakulti aku ada program yang wajib aku pergi. Kira lau tak pergi boleh fail aku punya grade. So, aku tinggalkanlah Running Man sekejap. Berlari ke fac. Sampai kat sana lepas settle je kerja sampai ke petang. Aku tanya kawan aku. Weh, Running Man dah balik ke? Dorang cakap belum lagi sebab sekarang dorang nak main hide and seek. Wahh! Hide and seek ni lah kemuncak running man yang sebenarnya. Aku pun apa lagi nak gi tengoklah. Tak dapat join pun takpe lah. Asal dapat tengok depan mata.

Sambil jalan nak g sana. <-----Dekat je pun. Jalan kaki boleh sampai sebab dorang shoot kat aku punya Universiti. Aku berkira-kira nak inform kat adik perempuan aku pasal Running man dah datang shoot kat Malaysia. Kat Universiti aku pulak tu. Wohoho. 



Jong kook with his tiger strength that frighten the team members


Sampai kat building tu, which is macam dewan jugak la bangunan tu. Tapi besar. Aku pun dah lupa nama dewan tu. Aku terserempak dengan Jong Kook oppa. Aku tanya dia. Dah habis ke?

Dia cakap

"Baru je habis,dik" Ala...melepas lah nak tengok secara real dorang kejar-kejar.

Aku cakap..

"Ala...baru ingat nak join tadi, tapi ada program pulak kat fac"

Jong Kook oppa cakap.

"Oh..yeke"

Baru je nak borak lebih-lebih. Tetiba dengar satu suara.

"Bangun bangun sembahyang subuh"

Sekali suara mak aku daa...=P



#Lately aku memang dah jadi terlalu obsessed kuasa sepuluh dengan game show Running Man neh. Mana taknya tiap kali adik aku balik je dari universiti dia. Benda first yang aku godek dari laptop dia game show neh. Pulak tu dia siap ada dari episode 1 sampai lah ke episod yang ke berapa ratus entah sekarang. Mana tak obsessed aku. Aku siap berangan kunun-kunun nak join sekali game ni kut kut kalau dia ada mai shoot kat Malaysia. Tu yang siap mimpi baik punya tu. Da la aku rasa macam real je mimpi aku semalam. Siap berangan nak sms kenkawan aku suruh tengok episode Running Man yang dorang cast kat Malaysia lagi. Eceh. Sekali mimpi daa...mwhehehe


#Adik perempuan aku dah balik ke universiti dia semalam. Membawa bersama running man pergi. Huhu. Tu yang sekarang terigau-igau kan running man tuh. Fuh. Dasyat betul penangan running man ni. Berhantu betol! =P






Story of evil

Assalamualaikum....

Semalam godek-godek laptop. Terjumpa la beberapa lagu jepun dalam fail japan song aku. Dan aku tertarik dengan 3 buah lagu jepun yang aku tak pernah dengar sebelum. Al maklumlah major aku kan k-pop. Sebab tu lah background music blog ni pun sudah tukar jadi lagu Beast lately. Hoho. Aku memang susah nak minat lagu Jepun kecuali lagu Doraemon. Hoho. Tapi lagu yang ni lain sket. Sebab di sebalik lagu ni ada cerita. Dan the way lagu ni di nyanyikan pun sangat unik lah bagi aku. So, jom layan lagu-lagu ni sambil menghayati jalan cerita nya...

Daughter of evil ---->

Servant of evil ---->


Regret message --->



Kisah the story of evil ni telah di plotkan seperti di bawah : 

Chapter 1 -A Fierce Princess
Once upon a time there was a kingdom. A wise king who built the kingdom in his lifetime was taken with illness and a queen of the sweet voice, who was his wife, ruled the land instead of him. She governed for the betterment of people, rather better than him, and the kingdom enjoyed prosperity. Although her reign continued after his death, she suffered from the same affliction and died. The one left behind was her "only daughter", who was brought up in comfort, having great-flamboyant furniture, a beautiful and fine horse and a servant who looked like her and was willing to do whatever she wanted. She took her mother's place and reigned the kingdom. However, her dominion was far from good. She imposed heavy taxes on the people and purged the ones who did not abide by her orders. Gradually people came to call the country as "the kingdom of evil and cruelty" and the princess as "daughter of evil".

Chapter 2 -A Mighty Famine Strikes
Substantially "daughter of evil" was at the position of a queen, however, out of deference to her mother the queen she decided she would rule the kingdom as a princess and would not take over the throne until she came of age. One day, a mighty famine suddenly struck the kingdom and many people lost their lives for hunger except some haves. Some lieges told her how people were impoverished and offered their opinions to provide relief for them, but she just said, "If they don’t have bread, they had better eat cake!" (a reference to the apocryphal line supposedly spoken by Marie Antoinette; "Qu'ils mangent de la brioche")

Chapter 3 -A Feud Between A Swordswoman And The Princess
Since then, there was no one who offered one’s opinion to the princess except a loyal subject who had served since her mother’s period of rule. He was called "a commander of royal guards who has a name of lion". He was the only man that remonstrated with her and offered counsel to her to help the people. He was also a hero who had saved the kingdom before and still hold on power. Finally he and lieges who supported him unilaterally made a decision to save the people from hunger. The princess got angry because the meals at the royal palace became meager and the things went on behind her back. One night, she had the commander to come to her own room in the palace. On the next morning, there was his dead body at a riverside on the fringe of the kingdom and beside it "the servant who looked like the princess" was standing. He said, "No one can disobey her now". Few hours later, "a girl in red clothes" dissolved in tears by the dead body. She secretly vowed revenge against the princess for her father.

Chapter 4 -Jealousy And A War
The fierce princess was in love with "a man of blue", who was a prince of a kingdom across the sea. She sent out her liege to propose marriage, however, he replied "I have the one whom I love in the land of green. So I cannot marry you." The princess got furious with jealousy and thought to kill "the woman of green" whom he loved, but she did not know who she was. One day, she called away a minister and ordered in a quiet voice; "If you cannot find out the woman of green, destroy all the land of green". The war between two counties broke out overnight. Many houses were burnt and many people lost their lives. People suffered and mourned, however, the princess would not know it and kept living in the palace with grace as always; "Oh, it’s time for a snack"

Chapter 5 -What Happened To Blue And Green
Pathetically, the land of green was destroyed. However, the woman of green was still alive because "the servant who looked like the princess" had hidden her in a well, which had protected her from fires. He was also in love with her. He was thinking that since the princess did not know the woman's face, it would be better to take her to where "the man of blue" was after things were settled down and the princess would not try to destroy the kingdom where the one whom she loved lived. One day the princess handed over a small glass bottle to the servant. When the princess wanted to ask something important to him, she always did that way without saying directly and orally. It had become a habit since the servant had told her a legend. And what was written on a parchment which he took out of the bottle was "Liquidate her". "The man of blue" found the one whom he loved had become dead and cold in the well. He secretly vowed revenge against the princess.

Chapter 6 -A Rebellion
The people abruptly rose in rebellion against the princess of evil. They were led by "a swordswoman in a red armor" and "a man with a mask and blue hair". The anger of "the woman of red", "the man of blue" and the people covered the entire kingdom and the rebellious troops defeated the royal army which had severalfold men under. Fortunately for the troops that the army was impoverished by the recent war, they surrounded the royal palace, and all the ministers and servants ran away. The one left behind was pretty, lily and cruel "daughter of evil". When she was almost captured, she shouted "You, insolent fellow!". The princess was arrested at last and that was the end of the kingdom.

Chapter 7 -The Last Moment
The execution of the princess was decided to be conducted on 3 o’clock in the afternoon when bells of the church would ring. "She" was put in a jail and no one knew what "she" was thinking. People gathered to a square where a guillotine was ready. The bells of the church rang and a blade fell. The last words "she" said was neither words of begging for "her" life nor apologizing to people, but "her" favorite phrase; "Oh, it’s time for a snack". The execution was conducted, and everyone thought "the daughter of evil" was dead and everything was over.

Chapter 8 -Epilogue
Few days after the execution a rumor circulated, which told that the one who had been killed on that day was a scapegoat and the princess was still alive. In a town, at a harbor, the one who stood, hiding oneself from prying eyes, was the princess disguised as the servant; "I’m sorry…Len". This is a story of once upon a time.

sources from : wikipedia

Bila tengok cerita ni dengan the way lagu ni di nyanyikan rasa cam berhantu je. Hehe. Well, persoalannya sekarang. How come the servant and the princess were so look alike? Are they the real twin? Hum..tapi biasa la, citer kartun macam-macam boleh jadi. Eh? Tapi sedey jugak cerita ni. Other than that, it also tell a story about the sacrificing of the servant. He gives up his life for the sake of the princess.Uhuk. Hey, the princess! <---tetiba aku emo. Sekian.









Sunday, 26 August 2012

Kenduri kahwin + beraya

Assalamualaikum...

Selamat bekerja dan bersekolah pagi warga-warga bandar, kampung-kampung mahupun desa di Malaysia mahupun di afrika. Sebab sehingga ke hari raya yang ke ke..jap nak tengok kalendar...okeh yang ke-8, aku masih lagi menghadap laptop di kerusi rumah aku. Sedangkan adik perempuan bongsu aku sudah mula melangkah ke tempat pengajiannya pagi tadi dengan bas. Maknanya tade lah melangkah mana pun. Naik kenderaan la jugak. Adik lelaki aku yang ke-dua pula dah awal-awal lagi raya ke-2 fly ke kuala lumpur memenuhi tuntutan kerja. Tapi tadelah fly mana pun. Fly dengan bas. <---kecelaruan ayat sila abaikan.

Bercerita tentang kenduri kahwin. Baru semalam dengan jayanya berlangsung perkahwinan aku. Eh, bukan. Perkahwinan abang kawan baik aku dengan pilihan hatinya. Di kesempatan itu, bermakna ada juga lah sebab aku nak pergi beraya rumah kenkawan. Sebelum-sebelum ni just duduk rumah tunggu tetamu dan termasuklah pergi beraya rumah sedara-mara. Berjumpa sakan dengan nik dan syila kat kenduri abang dia melahirkan open table 3 anak dara. Berkongsi cerita, usik mengusik, dan juga saling menghitung tahun. Sudah berapa tahun kami tidak berjumpa macam tu. Lebih kurang dua tahun. Fuh. Tak sangka. 2 tahun. Dengan gelak dan tawa di hujung khemah. Tetamu yang mula beransur-ansur datang dan pergi. Tapi lebih banyak yang beransur pergi. Al maklumlah, jam masa tu pun dah pukul 6 petang.

Tiba-tiba datang sorang mamat ni dengan sakan menegur kawan baik aku ni. Aku tengok lama. Macam kenal. Bukan dah macam. Memang kenal pun. Dia terkejut tengok aku. Mamat ni kawan aku dan syila masa sekolah rendah dulu. Nik pula kitorang rapat masa form 5.

'Eh eh....Nadiah' <---ok, nama sebenar aku nadiah

'Lama giler tak jumpa ko' lebih kurang gitu lah ayatnya

Selepas borak-borak then tiba lah masanya untuk aku dengan nik balik. Mamat ni yang kitaorang panggil Semy <----Nama penuhnya suhaimi. Dia dah gerak dulu dengan motor dia.

Masa tengah jalan-jalan nak balik tiba-tiba syila cakap. 

"Bukan dulu-dulu masa sekolah nadiah suka kat dia ke?" cisssss. Entah bila masa aku suka kat mamat tu entah. Mamat tu suka kat aku adalah. Ceh. Ayat perasan tak hengat. Tapi seingat aku aku memang tak pernah tangkap cintan pun kat dia. Yang aku ingat kitaorang dulu geng lumba beskal adalah. Hahaha...


Lepas dah berkenduri kat rumah syila plus beraya semalam. Petang tadi atas semangat setiakawan, kami pergi beraya rumah nik pulak. Syila datang ambik aku dengan moto dia. Mana tak setiakawannya kalau malam ni Syila dah nak naik bas balik ke Kuala Lumpur atas tuntuan kerja tapi still sanggup pergi beraya kat rumah nik walaupun masa tu agak lewat kitorang keluar. Yelah. Entah bila dapat berjumpa lagi. Jangan 2 tahun lagi sudey. InsyaAllah tak. Aku pulak kalau tade Syila memang tak bergerak lah. Nak drive sendiri lagi lah tak. So, untuk mengeratkan lagi persahabatan kami. Eceh. Kitorang rancang nak jumpa lagi hujung bulan 9 ni. InsyaAllah...

Lastly. Aku doakan semoga kita.korang.aku.dia.kau.mereka. Semoga kita terus hidup dengan bahagia dan gembira.  Semoga di kuatkan iman.dijauhi putus asa. dan di teguhkan semangat perjuangan. Amin.








Rasa kosong







Rasa kosong bila yang terbiasa terisi itu pergi.
Benci kosong.








Friday, 24 August 2012

Cerita-cerita kosong

Assalamualaikum...

Aku dah tak faham kenapa aku suka sangat dengan perkataan kosong lately. Entah. Apakah benar ini manusia benar-benar dalam kekosongan? Entah. Aku cuma nak cerita cerita kosong which is cerita-cerita yang tak perlu tajuk specific as you know. as if. that i'm sucks of create a title untuk setiap tajuk cerita dalam blog aku. Arh...macam takde life je.

Kita nak mulakan cerita dari mana yea? al maklumlah nama pun borak-borak kosong. okeh, kita mula cerita dari first love nak tak? nak tak? amboih, kalau bab-bab love ni kemain. Tapi sory lah. Hati aku tetap kosong nak cerita benda-benda love nih. Yang boleh aku cakap first love aku. Dia sweet. Macam gula-gula. Macam aiskrim. Haip...see..aku takde specific words yang more special like. Dia lah nyawaku. Dia lah intan payungku. Huh? Wekk! Dah sweet kenapa putus? Sebab tak serasi kot. Hahha. Ayat bajet retis.(But dengar-dengar dia dapat sambung degree dekat tempat aku...erk)

Okeh, sekian cerita di atas. Aku nak cerita lain pulak. Sebelum tu aku nak tanya. Macam mana nak jadi kaya? eh <----tetiba. Okay, ekceli aku takde soalan. =P

Apa kata kita berkenalan. Selama ni pembaca blog aku tak pernah tengok muka aku kan? Melainkan adalah sorang dua blogger yang pernah kut ternampak gambar aku kat dalam blog aku ni. Tu pun secara 'tak sengaja aku terpost' gambar aku semasa aku dalam keadaan separa normal. Then aku delete balik. Which is masa aku delete tu aku dalam keadaan normal. 

Kita mulakan dengan nama. Hai, nama saya Miss purple. Nama anda? <----pang!! (Bunyi tamparan dari anda). Saya tinggal di rumah saya sekarang. Bulan depan saya akan berpindah ke bilik kosong yang ada empat katil di Shah Alam. Umur saya 24 tahun. Tapi itu tidak bermakna saya tak dapat duit raya pada hari raya ini. Jangan salahkan kecomelan saya...<-----pang!
Saya seorang yang pemalu. (Shy shy cat) =P. Tapi bila dah kenal lama dengan orang tu saya boleh spend masa borak sampai ke pagi. Dari pagi sampai ke malam. Dari malam sampai ke pagi esok lagi. Sampai lah ke malam hari raya tahun depan. =P

Hobi? Hobi saya kira mengira. Paling suka kira duit. Tapi tak bermakna saya ni orang yang berkira. Oh, yea sebut pasal berkira kan. Pernah dengar tak ayat macam ni. 

'Aku berkira dengan orang yang berkira dengan aku tapi kalau orang tu tak berkira dengan aku, aku pun takkan berkira dengan dia'

Ayat tu sangat tak best kan. Tapi kekadang aku terpaksa jadi macam tu bila orang yang macam tu cakap tak serupa bikin. Bila mana dia sendiri yang first quote ayat tu. Contohnya, aku ok je dengan dia. Apalah nak berkira sangat dengan kenkawan. Kata kawan kan. Hidup berjauhan dari keluarga, mestilah nak saling tolong menolong. Aku tak kisah. Kiranya aku try to understand her situation lah kan. Tapi bila tang situation aku, ada dia kisah? So, terpaksalah. Aku pun ' ada aku kisah dah dengan situation ko? THE end...eh terlebih membebel la pulak mak jemah ni kan.

Cita-cita lah pulak yea. Cita-cita saya ingin menjadi orang yang berjaya dalam semua bidang yang di ceburi. Hah. Amek kau. Dalam semua bidang di ceburi tu. Termasuk lah bidang mencuci pinggan mangkuk. Membasuh baju. Mengemas rumah. Eh? Cita-cita sebenar aku nak jadi businesswoman.Dan sebut pasal bisnes ni sebenarnya aku dah berkecimpung dalam bidang bisnes sejak dari sekolah rendah lagi. huh? Aku teringat masa aku darjah 3, masa tu kan zaman bebudak kumpul sticker. Macam-macam jenis sticker. donuld duck. mickey mouse, tweety dan termasuk lah sticker retis hindustan. Di sebabkan aku ni suka mengumpul sticker memang bermacam-macam jenis lah sticker aku ada. So, memandang bebudak kelas aku pun gila sticker. Aku end up nak jual sticker-sticker aku tu. At least dapat duit poket buat beli gula-gula. Tapi rupanya ramai pulak pesaing aku dalam kelas tu. So, aku end up suruh adik lelaki aku jual dalam kelas dia. Laku memang lah laku. Tapi aku yang bankrup. Mana taknya adik aku boleh pulak dia berjoli dengan duit jualan sticker aku tu. Last-last bape sen je aku dapat. Haish...So, aku malas dah bukak bisnes sticker aku bukak bisnes lain.

Bisnes jual pemadam. Huh? Aku gi beli pemadam kat koperasi sekolah banyak-banyak. Then aku jual kat bebudak kelas aku separuh harga. Memang tak untung r kan. Huh. Strategi fail. Dan yang paling tak boleh blah, boleh pulak aku nak bukak bisnes consultation. Bayangkan masa tu aku darjah 5, aku promote kat kawan aku yang ada conflict dengan kawan dia. Nak consultation tak? Nak berbaik balik tak dengan kawan dia? Kalau nak aku ada sediakan perkhidmatan memberi nasihat. Bayaran dia tak mahal dalam berapa sen je. Whohohoo. Bila ingat balik rasa nak gelak guling-guling. Macam mana lah aku boleh ada idea nak buat bisnes ni. Tapi yang tak bestnya bisnes ni pun fail. First promote aku dah kena reject. So, aku give up dah nak bukak bisnes kat sekolah. Tapi masa darjah 6 aku buat bisnes jual buku stamp. The best part is, aku buat sendiri buku tu. Guna manila kad, plastik batik (alah, plastik yang orang letak kain batik canting kat dalam tu. Masa tu ayah aku buat bisnes batik. So aku cilok lah plastik ayah aku. Hoho) Masa tu ada lah sorang budak lelaki ni dia mintak aku buatkan. Then dia bayar aku RM2. Fuh. Lumayan jugak. Lepas tu aku bersara dari berniaga sebab masa tu kan dah nak UPSR. Mau tak exam aku nanti.

So, sesi berkenalan rasanya setakat ini sajalah dulu. Cerita-cerita kosong aku dah jadi cerita rojak. Nama pun nak borak-borak kosong kan. Okeh. Bye.