Sunday, 30 October 2011

STREsss!!

Assalamualaikum...!!!

0kay, fine...i admit that i was stress after all..For the second time, my proposal almost rejected....wuhuuuuu....
but wait!!! ALMOST???

Ya lorrr...masa second time propose tu, harap jugak yang my first tajuk proposal yang di approve kan...tp lalalalalalala...yang the last tajuk lak yang di approve kan....'terbaik ahhhhhh'....

Pulak tu, tajuk dia agak berat jugak...DELAY IN HIGHWAY CONSTRUCTION....adakah wujud project highway yang delay??? 0kay, fine...mungkin ilmu aku pasal project delay ni belum cukup lagi...s0 aku kena find 0ut lah dia punya c0ntact pers0n dan segala bagai...

0KAY....i terima seadanya....(gedik k0t walaupun agak stress di sini...PANG!!)

---------after all be p0sitive ye Mp---------

Hmmmm...once again!!

Dalam rasa stress and keciwa aku punya proposal di reject...datang ramai hamba Allah yang nak membantu...

AWES0ME kan!!!

Yahh.....ALLAH MEMANG HEBAT...ALHAMDULILLAH....

0WH....terlupa pulak....tajuk DELAY IN HIGHWAY CONSTRUCTION tu kawan aku yang bagi...tajuk dia dah approved, s0 tajuk lebih dia bagi kat aku...dannnnn....TAJUK YANG DIA BAGI KAT AKU JUGAK YANG LEPAS.....thankssss. my friend DYT...

CUBA bayangkan, aku bawak 4 tajuk nak gi propose kat panel...tajuk last skali tuh, tajuk yang DYT bagi kat aku masa last minute aku nak gi jumpa panel...tajuk tu jugak aku letak yang paling lastttt sekali....sebab most probably aku tak nak pun tajuk tu sangat..sekadar sebagai back up jer...tp last-last tajuk yang aku tak nak tu lah yang aku dapat...hmmmm...

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)


BETUL TU....BOLEH JADI INI YANG TERBAIK UNTUK AKU....


Dan to my surpriSE...masa aku tengah tulis citer ni...tiba-tiba....

TUT TUT....mesej masuk...

 Nak present hari apa? nanti kalau wani dapat lagi tajuk lain dari kawan-kawan yang panel lain, Wani bagi lagi, k


Wani ni kawan aku dari panel yang sama masa viva hari tu...first time kenal and borak-borak mesra masa hari viva tuh..padahal sebelum nih kalau jumpa kat tengah jalan, kita0rang buat tak tahu je...ya l0rr...just kenal-kenal dia gitu-gitu je pun sebab satu c0urse tapi kelas lain-lain...pernah jugak kelas kit0rg gabung...tapi tak pernah borak-borak and tegur pun...lau jumpa dalam kelas pun just senyum, dngar lecture then blahh...

Tapi it was AWESOME again...aku tak minta pun dia tolong sampai macam tu, tapi ALLAH SANGAT HEBAT...dia sentiasa hadirkan hambanya untuk menolong hambanya yang lain yang dalam kesusahan...DAN buat aku terfikir lagi....mampukah aku juga membantu kawan-kawan aku kalau dorang dalam kesusahan jugak?
 I WISH I ALSO CAN BE 0NE 0F THEM YANG AKAN BANTU KAWAN-KAWAN YANG DALAM KESUSAHAN...AMIN..

Saturday, 22 October 2011

Viva Proposal Yang Indah....

     ASSALAMMUALAIKUM......


S0B----S0B...!! TERharu....pr0posal aku semuanya.....seperti gambar di atas...semuanya di REJECT....HUwaAAAA...T_T.....

Alasannyer....tajuk-tajuk aku kebanyakannya ALMOST sama dengan senior-senior lepas...

Agak kecewa...tAPI masih mampU TERSENYUM....=)

GILAkkkk....herRK!!

yup....SERIOUsLY agak kecewa....

Tapi hari viva tu aku tetap anggap hari yang paling indah...kecewa aku tak de lah sampai jadi down gila...

Sebab apa...sebab kedua-kedua panel aku tu sangat-sangat lah memberikan sokongan....

Aku tak tahu lah macam mana agaknya mimik muka aku time tu....tapi aku memang suka wat mimik muka yang kiut (0wh...sila muntah)...

Bila aku kecewa, aut0matically muka aku berubah jadi macam nak nangis, tapi sebenarnya aku tak dek langsung pun perasaan nak nangis tu...ianya hanya expression muka secara ot0matik jadi cam nak nangis...


s0 panel aku dua 0rang tu  PM A. dan PUAN S. cepat-cepat f0kus kat muka aku sambil cakap...

"EH....awak janganlah nangis, tajuk kena reject bukan bermakna berakhirnya dunia ni suda (kahkahkahkah...saje translate ikut melayu, agak skema jgk bunyinya, kuikuikui....)...

Aku dalam hati lak ' PEHAL lak...bila masa plak aku nak nangis'...muka dorang masa tu macam risau giler kalau-kalau aku nak nangis. Tapi lepas tu aku gelak jer...


Yang PR0F. MADYA A. plak cakap "Awak jangan sedih, kalau awak sedih kami pun sedih"
0h! s000000.....sweetttttttt!!!!!


0ui, m0nsieur et madame.... YES, sir and madam!! because both 0f y0u said that, i w0n't be said....

TRES BIEN MERCI....THANK Y0U VERY MUCH!!

IT GIVES ME M0RE STRENGTH T0 D0 BETTER f0r thE NEXT PR0P0SALS....

PERISTIWA ni buat aku berfikir.....

Rupanya di sebalik kesedihan dan ketakutan yang kita lalui....rupanya ALLAH S.W.T gantikan dengan hikmah KEMANISAN yang lebih kekal lama.

Macam yang aku lalui tu, ketakutan, kesedihan dan kekecewaan tu sebenarnya hanya sementara, apa yang terjadi lepas tu bila kedua-dua panel aku tu begitu memberikan sokongan, kata-kata dorang yang lembut dan memberikan ketenangan buatkan aku rasa sangat selesa dan tak takut dengan kesilapan (kesilapan yang membina jer, 0kay!).

Apa yang aku dapat selepas tu adalah KEKUATAN...kekuatan untuk terus bangun dari kesilapan.

Hmmm....yang penting...kita kena bersangka baik dengan Allah. Aku bukanlah manusia yang begitu sempurna. Aku masih manusia yang belum cukup ilmu, lebih-lebih lagi ilmu agama...

Tapi peristiwa ni mengajarkan aku sesuatu...AKU  HARUS JADI 0RANG YANG BERSYUKUR!!

Lepas keluar jer dari bilik panel, aku tak rasa sedih. Walaupun kawan aku Ain DAH LULUS tajuk pr0posal dia, tp Allah hadirkan dia pula yang setia tunggu aku kat depan bilik panel walaupun dia dah keluar awal lagi.

Dan dia pun beria-ria bagi aku tajuk dia yang lebih untuk aku propose lagi minggu depan, THANKS AIN....
Dan THANKS a l0t jugak untuk YANA, sebab tajuk dia pun dah lulus, dan dia bagi tajuk lebih kat aku. Aku dapat 3 tajuk sudaa!!! Ain bagi 2 tajuk, Yana bagi 1 tajuk.....ALHAMDULILLAH...

CHINGGU YAAA!!! KUMAW0.....

Benda ni nampak cam lekeh jer, nampak cam....alah...small matter jer....takkan la setakat P.M. dan Puan bagi support and lepas tu kawan-kawan kau bagi tajuk dorang yang lebih pun kau nak kecoh segala bagai...

Tapi sebenarnya...tanpa kita sedar...kurniaan Allah yang macam ni lah yang akan bagi kita kekuatan yang paling SUPER!! YEAH!!!

Ce cuba kalau....:


"EH, awak ni buta huruf ker, dah terang-terang tajuk awak ni nak sama dengan senior2 awak, yang sengal sangat ambik tajuk ni jugak pehal, tak cukup belajar tadika lagi ke?" P.M A

"PERGH....dunia ni memang dah nak berakhir lah awak tau tak bila tajuk awak kena reject. Awak cari lah tajuk kat lubang mana pun, jangan harap awak akan jumpa...baik awak balik kampung jer" PUAN S.


"S0RI ah...aku tak leh lah nak bagi tajuk aku nih kat kau. Kot2 aku rasa macam malas nak buat tajuk yang PROF dah approve tu, aku wat lah tajuk yang lebih ni pulak. Kau pun tau kan, aku ni cepat boring! Well, y0u kn0w me" AIN

"APA? tajuk kau kena reject dan kau nak mintak tajuk aku? 0MG.....please...seminggu aku tak tido, semata-mata aku nak siapkan tajuk2 aku ni, kau senang-senang jer nak mintak. Hmmm...lagipun aku dah janji dengan 
MAT SAJA tu nak bagi kat dia...kesian dia pun kena reject!! YANA

--kiter tuko hijau sekali sekala, ayat yang bikin hati panas kita kasi reda sama kaler hijau----


PERGHHH....aku tahu imaginasi aku terlalu tinggi.....kuikuikui~~~

Rasa macam nak bagi pelempang jer kat kawan-kawan aku tuh kalau d0rang buat macam tu. Nasib baik dorang bukan jenis macam tu....


AL0RS..SO, APA YANG PENTING!!!

DIRI NIH KENA LAH BELAJAR UNTUK BERSYUKUR EVEN BENDA TU NMPAK CAM LEKEH AND TADA PAPE HAL LAH

DIRI NIH JUGAK KENA LAH BELAJAR DAN TERUS BELAJAR BERSANGKA BAIK KEPADA ALLAH S.W.T


------------SETIAP UJIAN ITU ADA HIKMAHNYA--------------

-----------SETIAP KESAKITAN ITU ADA NIKMATNYA-----------

s000.....apa yang penting..........!!! Sentiasa cari kekuatan dengan cara yang berhemah....

ASSALAMMUALAIKUM.....

Sunday, 16 October 2011

Sugar

I need sugar...
I can't think properly right now....


sugar....


oh my sugar!!!
pang!!!

okay dah sedar...
hmmm...sejak dah tau tarikh untuk hantar proposal..otak jadi agak hang...hang ke tempat-tempat yang tak sepatutnya..hang ke you tube,hang ke korean drama, wuhuuu....hang gi dengar lagu DBSK yand dah berzaman orang minat, aku baru nak minat. Pergi ke perjumpaan Korean Club. Download citer, tv show, gameshow GROUP KOREA!!!

ARGHHHH....!!!!

Kenapa kah aku buat benda-benda tu semua nih???

Wake up! Wake UP, mP!!


PANG! PANG! PANG!

S0B...S0B...


Tapi kan, menyesal sekarang lebih baik menyesal di kemudian hari..
Walaupun kemudian hari tu lambat lagi, haishhh...hari jumaat ni jer weh...sedor, sedor!!
Tapi (Tapi lagi, banyak beno alasan!!)

s0b---s0b---dengar la dulu aku nak cakap neh!!

Tapi...better menyesal sekarang!!
0kay, xterlambat nak bukak buku baru <___> (emotication apa aku buat nih??)

Tak perlu tunggu ESOK yea mP!

sEKARANg da pukul 3.15 PM

MASIH boleh bukak buku baru untuk saat dan minit yang seterusnya!!!


YANG PENTING APA???

BE positiFFFFF!!! 0YEAHHHH...FIGHTING!!!

0KAY...HORMON SEMangat dah maKIN MENINGKAT!!!

BEFORE ianya MENURUN baik aku CH0W DULU!!!


LARIKKKKK!!!!!!

Sunday, 2 October 2011

Dia Benci Aku?

Aku gembira kami boleh berkenalan dan jadi kawan yang baik. Ke mana sahaja pergi mesti selalu happy. Gembira sangat-sangat tak tahu nak cakap macam mana lagi dah. Tapi satu hari kami singgah kat satu kedai ni bersama-sama kawan-kawan yang lain. Entah apa yang pakcik dan makcik kedai tu cakap yang buat kami sangat-sangat gembira dan tak habis-habis tergelak. Muka kami semua masa tu tak lekang dengan senyuman dan tertawa. Dia yang berdiri sebelah aku juga turut sama tergelak besar.

Tapi tiba-tiba sahaja dia pegang dada dia dan aku terkejut bila tengok dia mula sesak nafas. Dia cuba keluarkan sesuatu dari poket dia lalu dia rebah ke tanah. Aku terkejut besar. Aku yang berdiri di sebelah dia cepat-cepat memegangnya dan dia menghulurkan satu botol kecik yang kosong. UBAT??
Aku yang sejak mula telah panik, bertambah panik.

"Ubat awak dah habis ni" kawan-kawan yang lain juga panik. Tapi aku terlebih dahulu mengambil botol ubat yang kosong dan terus berlari mahu ke klinik berdekatan. Aku melintas jalan raya yang sedang sibuk. Aku hampir-hampir di langgar kereta, tapi fikiran aku masa tu tak fikir pun pasal bahaya ni, aku terus melintas jalan walaupun bunyi hon bertalu-talu seolah-olah memaki aku yang otak dah letak kat mana masa tu.

Sesampai saja kat klinik aku cepat-cepat paksa doktor dan pembantu klinik di situ sediakan ubat yang sama seperti label pada botol kosong itu. Dalam masa yang sama aku semakin risau. Macam mana lah keadaan dia kat sana. Mintak-minta dia tak de pape Ya Allah.....

Setelah aku dapatkan ubat itu, aku segera keluar dari klinik itu. Aku cepat-cepat berjalan sebelum aku terdengar satu suara yang aku kenal memanggil aku.

Aku ternampak dia dan seorang kawan perempuan kami bersandar pada kereta yang di parking berdekatan dengan klinik. Aku terhenti. Seolah-olah tak percaya dia ada kat situ dalam keadaan sihat walafiat. Dan dia sedang tertawa bersama-sama kawan perempuan kami di sisi kereta sambil memeluk tubuh.

"Hahahaha...laju betul dia ni berlari tadi" Dia mengejek aku. Tangan aku yang kejap memegang botol ubat tadi menjadi longlai. Mereka main-mainkan aku kah? Kenapa? Adakah sikap aku tadi sangat sangat lucu? Aku masih memandang mereka dengan perasaan yang sangat-sangat kecewa. Tanpa berkata apa-apa aku berlalu dari situ dengan sebak.


Dia memandang aku pergi. Ketawa nya mati di situ. Kawan perempuan memandang dia. Dia mahu mengejar aku tapi kawan perempuan kami menahannya supaya tidak pergi.

Ah, bodoh!!!!Bodoh gila!!!kenapalah aku boleh percaya yang dia sakit tadi. Kenapa aku beria-ria nak selamatkan dia. Kalau aku kena langgar kereta tadi bukankah sia-sia je, dah la aku ni clumsy gila!!!Benci!Benci!Benci!!!!


Dushhhhhh....Hayakkkkk...

Adehhhh....sob sob sob....cis aku mimpi lagi!!!!???? Arghhh...dah kali ke berapa aku mimpi pasal dia ni lagi. Nasib baik tu semua hanya mimpi je. Kalau betul-betul tak ke malu gila kot. Aduhhhh....sorry again!!Saya mimpikan awak lagi!Tak terniat pun. Adakah saya betul-betul sukakan awak?Saya sendiri pun tak tahu. Saya tak tahu saya sangat-sangat sukakan awak atau suka saya kat awak tak lebih atau tak kurang. Saya betul-betul tak pasti. Tapi berdasarkan hati saya yang masih keras macam batu ni, saya rasa saya masih di dalam kategori ke dua. Saya still sukakan awak...tak lebih dan tak kurang!!Yeah...dan saya tahu yang hati saya masih lagi hidup.

Tapi saya tak faham yang last part tu, awak nak kejar saya? Hmmmm...adakah di alam realiti saya harap awak jugak sukakan saya? Harap-harap saya tak berfikir macam tu!Sebab saya tak suka berharap, 0kay!! Cukuplah yang saya tahu saya sukakan awak!
 I WAS ALREADY HAPPY TO HEAR THAT MY HEART STILL ALIVE.....;)